Det var ett studiebesök för att se på husets arkitektur och konst. Christer Rapp från Rapp Fastigheter AB och Anders Lundberg och Ann Nylén från Regionens Hus berättade om och guidade runt i huset.

Huset har en intressant historia. Arkitekten Magnus Steendorff fick i uppdrag av Skaraborgs Enskilda Bank att skapa ett bankpalats. Han inspirerades av arkitektoniska strömningar som då var på modet i Europa. Palatset stod färdigt 1894 och lovordades från första stund. Under årens lopp har huset byggts till och förändrats efter olika hyresgästers behov. Västra Götalandsregionen flyttade in i januari 1999. Då hade Rapp Fastigheter genomfört en omfattande renovering av huset och strävat efter att återge det dess ursprungliga utseende och glans, så långt möjligt med hänsyn till att också skapa 60 moderna arbetsplatser.

Det var detta lyckade resultat som besökarna fick se. Den stora praktfulla entréhallen med sin volym, de smakfulla sobra och varmgula marmorklädda väggarna, marmorgolvet, den praktfulla trappan som ledde upp till ett entresolplan med ett praktfullt hästhuvud i brons av Henrik Allert. Christer Rapp berättade att det som besökarna trodde var marmorväggar egentligen var målade marmoreringar, utförda av ytterst skickliga hantverkare. Marmorgolvet var inte marmor, men intrycket var ändå marmor. Precis så har arkitekter med ambition att spara byggkostnader gjort i alla tider.

Regionens konstenhet är en av landets allra största inköpare av konst. Överallt i lokalen finns regionens konst, utplacerad för att även regionens invånare vid besök ska kunna njuta av de gemensamma konstskatterna. Fantastiska verk av Gerda och Henrik Allert, Monica Gredmark, Siv Bokelund och Helmtrud Nyström, för att nämna några.

Epoken med Regionens Hus i ett av Skövdes vackraste hus håller på att ta slut. Sommaren 2018 ska det nya Regionens Hus stå klart i Skövde, då en arbetsplats för 400 personer och en, kan man gissa, supermodern byggnad. Även denna kommer att hysa regionens konstverk, men förmodligen annan konst än den som finns i Regionens Hus idag.