Den gladlynta 55-åringen Solveig ”Sollan” Svantesson jobbar som frivilligsamordnare på träffpunkten Seniokafét. Där är hon bland annat känd för att älska färgen gul och för sin gigantiska samling badankor. I veckan som gått hade hon vernissage, med hälften av hennes ungefär 400 små samlarobjekt.

Det hela började för 10 år sedan, då hon befann sig på en julmarknad i Hamburg. Hon samlade redan på kortlekar och gula saker, men hade inte ens tänkt tanken att det gick att samla på badankor. På julmarknaden i Hamburg fick hon syn på vad som skulle komma att bli den första badankan i ledet.

Den var så himla käck, berättar Sollan.

Och sen fortsatte samlandet.

Nu har hon hundratals av dem ståendes överst i bokhyllan hemma i Edsvära, utanför Kvänum.

Efter att jag köpt den första såg jag badankor vart jag än åkte. Jag och min man åker utomlands varje år, ofta genom bussresor, och då brukar jag hitta många. Varje bensinstation i Tyskland har badankor, till exempel.

Hon har skotska, tyska, engelska, danska och pirater, ninjas, läkare... ja, till och med en pepparkaks-anka.

Det ska helst vara en ny varje gång, så ibland får jag stå och tänka efter om jag redan har den ankan som jag funderar på att köpa.

Förutom att handla i fysiska butiker så beställer Sollan badankor online, och ibland får hon till och med ankor skickade till sig. Så var fallet med hennes Hawaii-anka.

Ja, jag köpte faktiskt åtta stycken på badhuset här i Skara.

Nej, det gör jag faktiskt inte. Det skulle ta så lång tid att torka dem alla efteråt.

Haha ja, det får de gärna göra. Om man har badankor liggandes hemma får de gärna komma hit till träffpunkten Seniorkafét med dem. Det är bara att lämna in, säger den soliga Sollan.