Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokraterna: Tacka oss för operationsroboten på Skaraborgs sjukhus

Nu kan det tas ett steg mot en mer jämlik vård i Skaraborg tack vare Socialdemokraterna, menar Alex Bergström (S) och Susanne Berglund (S) i sin debattartikel.

I tisdags, vid regionstyrelsens möte, svängde plötsligt det moderatledda regionstyret och beslutade sig för att bifalla det socialdemokratiska yrkandet att investera i en operationsrobot för urologin på Skaraborgs sjukhus, SkaS.

Frågan man kan ställa sig är varför den styrande högern ens tvekade kring investeringen. Med regionmått mätt är de 24 miljoner kronor roboten kostar inga stora pengar. Särskilt inte ställt i relation till vad den ger tillbaka. I veckan kom dessutom besked om att den socialdemokratiskt ledda regeringen skickar ytterligare 1, 2 miljarder kronor till Västra Götaland nästa år – utöver den många hundra miljoner som regionen får för att täcka kostnaderna i samband med pandemin. De pengarna skulle räcka till 50 operationsrobotar.

Det handlar om en robot som underlättar operationer, höjer kompetensen hos sjukhuset och ökar säkerheten och kortar konvalescenstiden för patienterna. Roboten finns på de flesta sjukhus i dag, även i Västra Götalandsregionen, men inte på SkaS.

I dag får inte ens hälften av alla dem som köar till urologen på SkaS sin operation inom de 90 dagar som vårdgarantin säger. Och det går inte att skylla allt på pandemin; i februari var det inte mer än en handfull fler som fick behandling i tid. De patienter som har möjlighet att åka till

Uddevalla kan få en operation betydligt snabbare. Där har de en operationsrobot. Där får fler än 7 av 10 sin operation inom vårdgarantin. Trots pandemin.

Men snart ska köerna bli kortare även på SkaS. Det kan ni tacka Socialdemokraterna för!

Susanne Berglund (S), vice ordförande SkaS

Alex Bergström (S), oppositionsregionråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel