Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokraterna: Avskaffa det aktiva skolvalet

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Föräldrar och elever har uttryckt missnöje med hur det aktiva skolvalet till årskurs 7 fungerar. Socialdemokraterna vill att det ska avskaffas.

Det har varit flera insändare den senaste tiden där föräldrar och elever är missnöjda med hur det aktiva skolvalet i praktiken fungerar i Skövde.

Vi socialdemokrater i Skövde har i vårt skolpolitiska program 49 mål. Ett av dem är att avskaffa det aktiva skolvalet. Om vi socialdemokrater fått bestämma och styrt Skövde hade man inte som i det ”Alliansstyrda” Skövde behövt göra ett aktivt skolval. Då hade inte grunden till detta missnöje uppstått.

I kommuner där man inte behöver göra ett aktiv val får den som bor i en kommunal skolas upptagningsområde förtur till den så kallade hemskolan. Om man önskar plats på en annan skola finns det möjlighet att göra ett aktivt val. De kommunala skolorna har ett geografiskt upptagningsområde och elever som bor inom detta område är alltid garanterade en plats.

I Skövde är reglerna att: De som ska börja årskurs 7 måste göra ett aktivt val av skola. Om du inte gör ett aktivt val kommer ditt barn att placeras på den skola där det finns plats kvar, när samtliga som gjort ett aktivt val har placerats.

Det aktiva skolvalet i kombination med fler fristående skolor är viktiga orsaker bakom den växande skolsegregationen, visar forskning från både Stockholms universitet och Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

De som väljer en annan skola kommer ofta från socioekonomiskt starka familjer med hög utbildningsnivå. Det gör att resultaten på den skolan de väljer bort försämras. Vi får en uppdelning i A och B skolor. Vi eftersträvar att alla våra skolor ska ha samma ekonomiska grund för att ge jämlika skolor var man än bor eller går i skola. Nuvarande system missgynnar en del skolor och en del elever.

Det går en tydlig skiljelinje mellan oss som ser konkurrenstänkandet om eleverna i skolan som ett problem och de som inte gör det.

Socialdemokratiska gruppen BUN (barn och utbildningsnämnden) genom Robert Ciabatti 2: v ordf.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel