Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snövarningar – och kyla på väg

SMHI varnar för snöväder som ligger över Värmland, Dalarna och Gävleborgs inland under natten mot onsdagen. I helgen kan det bli temperaturer kring nollan eller minus i hela landet.

– Vi varnar för att det kan komma omkring fem centimeter snö på kort tid, men lokalt kan det säkert komma större mängder än så, uppemot nån decimeter, säger Therese Gadd på SMHI.

Varningarna, som är den lägsta klassen, klass 1, gäller under natt mot onsdag och under morgonen.

– Vi har mild och fuktig luft över Götaland och södra Sverige, samtidigt som vi har kall luft i norra Sverige. Det är på gränsen mellan de här luftmassorna vi har det här nederbördsområdet med regn i södra och östra delarna av Svealand, men från mellersta Värmland och norrut så är det snöfall, säger Gadd.

På onsdagen mattas nederbörden av, innan ett nytt nederbördsområde drar in från sydväst under eftermiddagen och kvällen.

– Då handlar det också om regn i söder och snöfall från västra Svealand och norrut över landet.

Mot veckoslutet drar kall luft söderut över landet, och i syd kommer man uppleva säsongens första köldknäpp.

– På fredag ser det ut som att det kan bli snö och blötsnö i sydligaste Sverige, ner mot Götaland, säger Therese Gadd.

Därefter klarnar det upp på många håll, och lördagen bjuder på temperaturer på 0–3 plusgrader i söder, ned till 10–15 minusgrader längst i norr. På söndagen blir det något kallare.

– Det blir första köldknäppen för den här säsongen i södra Sverige, säger Therese Gadd.