Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SMHI:s kyliga besked: Nu kommer höstrusket till södra Sverige

Flingorna faller i norra Norrland och SMHI har utfärdat höstens första klass 1-varning för snöfall. Kyligare väder är dessutom på väg även i Sydsverige och utsikterna till en brittsommar ser dystra ut.

På söndagseftermiddagen började snön falla i Norrbottens inland och snöandet ska fortsätta under kvällen, natten och en bit in på måndagen. Det är inte höstens första snöfall – men det är första gången det beräknas komma sådana mängder att SMHI:s kriterier för en klass 1-varning uppfylls.

– Under natten kan det komma två till fem centimeter och under måndagen ytterligare fem till tio centimeter, säger Ibrahim al-Mausawe, meteorolog vid SMHI.

Under veckans följande dagar blir det höstrusk och ostadigt väder med en hel del regn.

– Även under tisdagen kan delar av Norrland få snöfall och på onsdag kan det snöa i Dalafjällen. Generellt är det omslag till kyligare väder, säger Ibrahim al-Mausawe.

Nästa måndag, den 7 oktober, är det Birgittadagen och varma dagar i början av oktober brukar kallas för brittsommar. Men den som hoppas på sommarens återkomst får vänta förgäves. SMHI:s prognos för måndagen visar ensiffriga temperaturer för hela Sverige utom i Götaland där det som mest kan bli uppåt tio plusgrader mitt på dagen.

Prognoserna för den kommande helgen är däremot mycket osäkra, understryker Ibrahim al-Mausawe vid SMHI.

– Den ena modellen visar högtryck, kallt och minusgrader och den andra modellen visar regn och blåst, säger han.

Britt-Marie Seibold/TT