Hon och hennes man Magnus Frank hade tagit sig till Billingehovs parkering för att gå runt till de producenter de i förväg valt att handla av och slutföra köpet. Det blev grönsaker, ägg och lite annat smått och gott.

Jag gillar idén för att man får kontakt med leverantören, menar Anna Frank och Magnus nickar instämmande:

Ja och framför allt att det är lokalt odlad mat. Jag gillar småskalighet, säger han.

De var inte ensamma om att uppskatta initiativet. Intresset för Skövde reko-ring har varit stort. På föreningens Facebooksida, där beställningen av varorna görs, finns nu över 1500 medlemmar och under den dryga timme som varorna överräcktes fylldes snart parkering av köpsugna.

Kassar med rotfrukter, potatis, honung, fryst kött, ägg och annat gott lämnade släpkärror och bakluckor på bilarna och räcktes över till kunderna.

Det är en perfekt lösning både för oss producenter och för konsumenterna. På det här sättet kan jag locka andra kundgrupper än de som kommer till min butik hemma på gården och kunderna får handla lokalt och behöver inte åka runt till alla producenterna, säger Daniel Blad, som driver Prästakvarna gårdsbutik i Övertorp norr om Skövde.

På hans släpkärra låg kartonger med ägg, påsar med potatis, honung och lök, allt ordnat efter det som kunderna beställt i förväg.

Strax intill stod Eva och Tommy Kensing från Gräskärrs vilt. De har eget slakteri, charkuteri och rökeri och säljer även på marknader. Nu hade de med sig korv och lådor med blandat kött från älg, dov- och kronhjort samt vildsvin.

Det är väldigt sympatiskt att ha direktkontakt med kunden, menar Eva Kensing och konstaterar att intresset har varit bättre än förväntat.

Och det trots att det är ju inte jättemånga som vet om detta ännu.

Idén kommer ursprungligen från Finland och reko står för rejäl konsumtion.

LÄS MER: