Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slaktarbetaren som blev regionråd

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Alex Bergström vill att samhället ska ge alla förutsättningar för att lyckas och nå sina mål – Det ska inte bero på bakgrund eller om man bor på landsbygd eller i stad eller på plånbokens storlek, säger han.

Alex Bergström är regionråd sedan åtta och står etta på valsedeln för Socialdemokraterna. En position som skiljer sig från hans tillvaro på 90-talet.

– Jag var den som inte hade. Jag fick längre och kortare vikariat, bland annat som tarmrenseriarbetare på Skövde slakteri. Jag hade väldigt ont om pengar, säger han.

Alex Bergström är adopterad från Iran och bodde de allra första åren i Sverige på Orust och i Lerum, men sedan flyttade familjen till Tidaholm, där han gick grundskolan. Han valde att läsa på Ållebergsgymnasiet i Falköping, där han trivdes och flyttade dit.

Hans far jobbade på Marbodal och hade alltid varit sosse, men föräldrarna var inte politiskt aktiva. Alex Bergström gick med i Socialdemokraterna strax efter gymnasiet och satt i socialnämnden i Tidaholm i mitten av 90-talet.

– Det var brutala besparingar och arbetslösheten var skyhög, det var oerhört lärorikt, säger han.

Han kom in i regionpolitiken redan innan Västra Götalandsregionen bildades 1998-1999 och kom att ägna sig mycket åt miljöfrågor.

– Jag satt i regionens miljönämnd i tolv år och tyckte det var väldigt kul. Vi var inte som en kommunal myndighet med lagboken bredvid, utan kunde ägna oss åt uppmuntran och stöd, säger Alex Bergström.

Nu är Alex Bergström bland annat vice ordförande i Västtrafik. Nästa mandatperiod finns flera frågor han vill arbeta med, som regional utveckling, naturbruksskolorna och att få bukt med vårdköerna.

En personlig erfarenhet av sjukvården är när en anhörig var sjuk och det tog lång tid för prover att skickas från Skaraborgs sjukhus till Sahlgrenska, enligt Alex Bergström på grund av byråkratiska skäl och brister i it-systemet.

– It i vården finns det betydligt mer att önska av. Hade detta varit bättre tror jag att det hade gått fortare att få den hjälp som behövdes. Här finns mer att göra, säger Alex Bergström.