Den 5 mars är det premiär för Filmplats i Skövde. Det är ett filmprojekt som riktar sig till personer mellan 13 och 25 år som vill lära sig skapa film eller utvecklas som filmare.

– Alla kan vara med, oavsett förkunskaper, och det är helt gratis, säger Kine Boman, som är projektledare för Filmplats.

– Vi håller till på Nyeport och det kommer att bli ett antal workshops där man får lära sig bland annat intervjuteknik, dokumentärt berättande, hur man får till ett bra ljud och praktiskt handhavande av tekniken.

Under projektet kommer man att filma med både telefoner, paddor och professionell utrustning.

Bra förebild

Deltagarna kommer att få praktisk handledning av proffsfilmaren Hugo Andersson som började göra humoristiska kortfilmer med enkla medel som tonåring och genom åren gjort flera prisbelönta kortfilmer som visats på festivaler runt om i världen.

– Jag är väldigt glad att vi får ha Hugo som handledare. Han är en fantastisk förebild.

Temat för Filmplats är Rättvisa och lika villkor. Det blir också en gästworkshop med filmskaparen och skådespelaren Erik Lundin, som kommer att innehålla praktiska filmövningar på det temat.

– Vi vill fånga upp ungas vision för vårt samhälle, fånga upp den kreativa kraften som finns och inspirera till filmskapande och jobba med dokumentärt berättande utifrån principen om lika värde.

– En annan del av målsättningen är att öka deras kritiska tänkande och medvetenhet. Vad händer egentligen med en film när man lägger till eller tar bort något i bilden eller ändrar ljudet?

Filmerna som skapas under våren ska vara så kallade minutfilmer.

– Att filmerna bara får vara en minut långa, utmanar filmskaparna att berätta i kort format. Man måste vara kreativ och hitta nya lösningar, men det är samtidigt väldigt intressant att se vad man kan skildra på så kort tid, säger Christian Zetterberg, som är samordnare och pedagogiskt ansvarig vid Filmplats.

Gemensamma filmverk

Minutfilmerna kommer sedan att ingå i olika gemensamma filmverk som har sin premiärvisning under hösten, ett samarrangemang med bland annat LadyBug Festival och Sveriges Kortfilmsfestival, där ett av de gemensamma filmverken även har chans att bli uttagen till festivalvisning utomlands.

Man kommer också att göra en inspirationsresa till Frame Filmfestival i Göteborg under april.

Filmplats är ett treårigt Arvsfondenprojekt som drivs av Kulturungdom och som har cirka 100 deltagare på sju orter i Västra Götaland: Alingsås, Borås, Göteborg Angered, Lidköping, Skövde, Stenungsund och Åmål. I Skövde är projektet ett samarbete mellan Filmplats, Nyeport och Studiefrämjandet.

LÄS MER: Hugo Anderson ska lära ungdomar filma