Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skövdestudenten gjorde coronastudie om äldre – ser ett riskbeteende

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Johnny Franzén, student på Högskolan i Skövde, gjorde en studie om äldres attityder om covid-19 under våren. Den visade att 95 procent av de svarande gör som myndigheterna säger, men samtidigt tror få att någon i deras närhet ska smitta dem.
– Det i sig kan vara ett upphov till riskbeteende, förklarar Johnny Franzén.

Under sista terminen på Folkhälsovetenskapliga programmet vid Högskolan i Skövde skriver studenterna sin kandidatuppsats. För studenten Johnny Franzén var valet att skriva om covid-19 självklart.

– Det har varit svårt att tänka på något annat den här våren. Det fanns en unik möjlighet att skaffa data och lära sig något nytt, säger Johnny Franzén i ett pressmeddelande.

In sin uppsats valde han att undersöka attityder hos riskgruppen 65 år eller äldre, med eller utan bakomliggande sjukdom, om deras uppfattningar om hur man undviker att smittas av coronaviruset och insjukna i covid-19.

Johnny Franzén skickade ut en enkät som 77 personer i riskgruppen fick svara på. Av respondenterna hade ungefär hälften en underliggande sjukdom som utgjorde ytterligare en riskfaktor.

– Av en slump gick Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps enkät om svenskarnas beteende under coronapandemin ut samma vecka som min egen. Precis som i MSB:s enkät uppger 95 procent av mina respondenter att de gör som myndigheten säger. Samtidigt pekar mina resultat på att endast 22 procent tror att någon i deras omgivning kan komma att smitta dem.

Studien visar att det är stor skillnad på vad människor påstår att de gör för att undvika coronaviruset och hur det verkligen förhåller sig när de bedömer risken att bli smittad av andra människor. Johnny Franzén menar därför att myndigheter som kommunicerar om coronaviruset och covid-19, med ambitionen att framkalla beteendeförändringar, behöver känna till målgruppens benägenhet att engagera sig i förebyggande åtgärder.

– Det duger alltså inte att som MSB dag efter dag redogöra att 87 procent gör som myndigheterna säger, samtidigt som flera tusen svenska medborgare avlidit i Covid-19. Myndigheten verkar helt ha struntat i hur deras målgrupp ser på upplevd risk och istället endast fokuserat på att det rapporteras att människor säger sig göra som MSB vill, säger Johnny Franzén som menar att hans studie blev betydligt mer intressant än han föreställt sig tack vare att MSB skickade ut en liknande enkät samtidigt.