Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skövdes hetaste plats ska få nytt utseende

Snart börjar ombyggnaden av Skövdes hetaste plats, kulturhustorget. Ljuslanterninen till Valhall ska bort, murar rivas och hela ytan öppnas upp för evenemang.

Anna Hedblom, projektledare på kommunens fastighetsavdelning och Anders Johansson, NCC:s platschef för projektet, visar en illustrationsskiss och förklarar hur det nya kulturhustorget kan se ut.

Anna Hedblom förklarar också att torget sommartid kan bli mycket hett att vistas på. Det finns inte mycket skugga att uppbringa och väldigt lite växtlighet.

Men det ska det alltså bli ändring på.

Arbetet är tänkt att inledas i augusti före matfestivalen och bli klart till nästa sommar. Budgeten på lite drygt 32 miljoner kronor och en ansökan om bygglov är redan inlämnad.

– Det här är långt ifrån något vanligt torg. Den är en del av fastigheten som kommunen äger men också ett tak med bjälklag, säger Anna Hedblom.

Under taket ligger Valhall och det ställer extraordinära krav på ombyggnaden av platsen.

– Allt på torget ses över, murarna, fontänen, statyn och lanterninen som ger Valhall dagsljus.

Syftet med ombyggnationen är att göra platsen mer lämplig för olika evenemang och göra den mer flexibel. Anna Hedblom förklarar att utformningen tagits fram i samarbete med Skövde City och hotell- och restaurangägare i närheten.

– En annat skäl till det är att vi vill göra entrén till Kulturhuset mer synlig och tydlig.

Den befintliga fontänen ska ersättas av en ny med vattenstrålar som kommer upp ur marken.

– Det gör att den inte blir något hinder när den är avstängd.

I den södra delen ska det bli sköna sittplatser med soligt läge i form av gradänger och trappor. Delar av torget ska fortfarande kunna användas som uteservering, men storleken ska kunna varieras efter behov och årstid.

– Den del av Hertig Johans gata som sträcker sig ner mot stationen ska få samma utseende som längre upp och bilda en helhet.

Den stora eken i hörnet mot stationen ska sparas, den anses som en viktig solitär, förutom eken kommer man att plantera träd på torget, låga buskar och perenner i platsbyggda och upphöjda planteringslådor. Det hoppas man ska skänka lite svalka åt platsen.

– Kulturhustorget är Skövdes hetaste plats, visar mätningar av temperaturen sommartid, konstaterar Anna Hedblom.

Nyfiken på hur det är tänkt att se ut? – se filmen.