Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skövdeborna pantar mer under pandemin – i snitt 238 flaskor per person

Under 2020 ökade antalet flaskor som pantades i Skövde. Skövdeborna pantade i snitt 238 flaskor eller burkar under 2020, fler än genomsnittet i Västra Götaland.

I Västra Götaland har man pantat 361 miljoner förpackningar, en hög siffra trots att pantningsgraden har minskat i regionen. Men Skövde följer intr strömmen i det fallet, här har 10,7 procent fler flaskor och burkar pantats under 2020.

Totalt pantades 13 488 842 burkar och flaskor under 2020, att jämföra med 12 180 007. Troligen beror ökningen på att vi har varit mer hemma och därmed konsumerat mer dryck i hemmet jämfört med ett vanligt år.

– De undersökningar vi gör regelbundet visar att vi är bättre på att panta de burkar och flaskor vi konsumerar i hemmet, jämfört med de vi konsumerar ”on the go”, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Pantamera/Returpack, i ett pressmeddelande.

Sammanlagt pantades över 2,2 miljarder burkar och flaskor i Sverige, vilket motsvarar 214 förpackningar per person. Det betyder att landet nu har uppnått en pantningsgrad på 88 procent, målet är 90 procent.

– Det är enorma mängder pant och en fantastisk miljöinsats. Pantsystemets slutna kretslopp, där burkarna och flaskorna materialåtervinns till nya. Det är så vi maximerar miljönyttan. 2020 års pantning bidrog till en besparing på hela 180 000 ton koldioxid – nästan så mycket som Mariestad genererar under ett helt år, förklarar Katarina Lundell.

Pantningen har ökat nästan över hela landet, ett undantag är Västra Götalands län. Det beror troligen på den stängda gränshandeln mot Norge vilket påverkat Strömstad rejält.