Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skövde tappar placeringar i Solcellstoppen – men antalet anläggningar ökar

Svensk Solenergi rankar varje år landets kommuner utifrån hur många solcellsinstallationer som görs i relation till antalet invånare. Skövde kommun tappade i fjol 35 platser, och halkar ner till plats 102 av 290, berättar Svensk Solenergi i ett pressmeddelande.

Men Skövde ligger ändå bra till Rikssnittet på solenergi ligger på 40,3 W per person, men i Skövde är värdet 50,7 W. Johan Lindahl är talesperson för branchorganisationen Svensk Solenergi.

– Intresset för att installera solceller bara ökar i Sverige. De vanligaste skälen är att långsiktigt sänka sina energikostnader samt en vilja att bidra till förnybar elproduktion i Sverige för att tackla klimatförändringar, säger han i pressmeddelandet.

Vid årsskiftet fanns det 124 solcellsanläggningar i Skövde kommun, och under året sågs en ökning av solcellskapaciteten med 38 procent. Solcellerna i Skövde producerar ungefär lika mycket hushållsel som används i 532 genomsnittliga villor.

I ett framtida scenario med hundra procent förnybar elproduktion är det rimligt att solelen står för upp till tio procent av elanvändningen enligt Energimyndigheten. För att nå dit skulle det krävas ungefär 40 gånger mer solceller i Sverige än vad det finns idag.

För Skövdes del skulle det innebära att solcellskapaciteten i kommunen måste öka från nuvarande 2 801 kilowatt till 74 000 kilowatt.

– Det motsvarar ungefär 73 fotbollsplaner med solceller i kommunen. Detta kan låta mycket, men är inte alls orimligt. Om det sätts upp solceller på alla tak i Sverige med god solinstrålning skulle de kunna producera 60 TWh per år, vilket motsvarar cirka 45 procent av Sveriges årliga elanvändning. Det finns en stor outnyttjad potential för elproduktion i vår bebyggda miljö, speciellt i kommun som Skövde, säger Johan Lindahl på Svensk Solenergi.