Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skövde kommun sätter in krisgrupp – över 100 personer tas omhand

 
Storbranden i Södra Ryd
Visa alla artiklar

Under natten till torsdagen evakuerades över 100 personer till den närliggande gymnastiksalen efter storbranden i Södra Ryd. Där bjöd Skövde kommun på smörgåsar. – Det fanns även stöd för de som behövde det, säger Anna Hartung, kommunikationschef på kommunen.

Det var vid 22.45-tiden på onsdagskvällen som branden bröt ut.

– Den ska ha börjat på våning tre med en kraftig brand på balkongen på tredje våningen. Sedan har elden spridit sig vidare uppåt i takkonstruktionen och vidare till flera fastigheter, sa Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisregion Väst, då.

Efter det evakuerades cirka 150 personer till Rydskolans gymnastiksal.

– Vi öppnade hallen för de boende där de fick uppehållas tills andra boenden var lösta, säger Anna Hartung och fortsätter:

– Vi bjöd på dryck och smörgåsar och det fanns även stöd för de som behövde det. Kommunens krisgrupp är inkopplad.

Senare under natten ordnade fastighetsägaren till det brinnande flerfamiljshuset hotell till de drabbade personerna.

– Den informationen jag har är att man har skeppat iväg personerna till olika hotell i området, säger Hartung.

– Vi har ordnat hotellrum åt evakuerade hyresgäster, bekräftar Sandra Nilsson, marknadsansvarig på fastighetsägaren Balder.

Förskolor flyttas

Branden påverkade också verksamheten vid två av kommunens förskolor i Ryd. Rydskolan, som är en F-9-skola, hölls däremot öppen som vanligt under torsdagen.

– Men de barnen som går i Ollonborrens och Nyckelpigans förskola flyttas till Fjärilens förskola. Det har med röklukten att göra, förklarar kommunikationschefen.

Fastighetsägaren Balder har även sitt platskontor öppen dit hyresgäster välkomnas, där kommer de vara på plats så länge som det behövs. De uppmanar även alla berörda hyresgäster att kontakta sitt försäkringsbolag.

Under torsdagskvällen ordnades även ett möte dit alla drabbade var inbjudna. Då skulle de att få information om hur de olika aktörerna kommer att arbeta under den närmaste tiden.

– Vi träffar alla våra hyresgäster för att stämma av deras situation och komma fram till en tillfällig lösning. Det är viktigt för oss att alla hyresgäster har tak över huvudet i sådan här situation, säger Sandra Nilsson från Balder.

Då släckningsarbetet fortfarande pågick under hela torsdagen och även in på kvällen, fanns ingen möjlighet att sammanställa skadorna på fastigheten. Därmed är det ännu oklart vad som måste åtgärdas och saneras samt när hyresgäster eventuellt kan flytta hem igen.

– Det vi vet i dagsläget är att lägenheten där branden startade är totalskadad. Det är också en större skada i takkonstruktionen, mer vet vi inte i dag. På fredag i nästa vecka hoppas vi dock ha en bättre helhetsbild av läget, säger Sandra Nilsson.

LÄS MER: 150-tal personer evakuerade efter våldsamma branden

LÄS MER: Här rasar branden i Skövde – se räddningstjänsten berätta