Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skövde får rätt om städning i skolor

Nej, reglerna om städning av skolor är bara vägledande, inte bindande. Därför får Skövde kommun rätt om sin kritiserade städning av skolorna.

Under flera år har Skövde kommun fått anmärkningar på hur städningen i Skövdes skolor sköts. Till slut tröttnade Miljönämnden Östra Skaraborg, den 8 februari 2017 togs beslutet att förelägga (beordra) Barn- och utbildningsnämnden i Skövde att upprätta och införa rutiner för städning för varje förskola, grundskola och gymnasieskola.

Läs även: Damm och smuts på kommunens förskolor

Läs även: Kräver tag mot smutsiga skolor

Bland reglerna som miljönämnden ville se var städning av toaletter minst en gång per dag och städning av gymnastikhallar minst två gånger per dag.

Kommunen överklagade sin egen miljönämnds beslut, men fick på nytt påbackning av Länsstyrelsen Västra Götaland som gav MÖS rätt. Att vistas i dammiga lokaler dagligen innebär enligt länsstyrelsen en risk för olägenhet för människors hälsa.

Då tog Skövde kommun beslutet att gå vidare till mark- och miljödomstolen med ett nytt överklagande från kommunen. Och domstolen ger kommunen rätt.

Domstolen tycker att några av fallen som miljönämnden beskrivit ger skäl för att kräva bättre städning, men tycker samtidigt att man tagit en allt för stor tugga. "Beträffande flertalet anmärkningar kan av utredningen inte avgöras i vilken utsträckning det föreligger brist".

I domen skrivs att flera anmärkningar avser endast att det saknas rutiner för städning och att frekvenserna för städning som anges i Folkhälsomyndighetens allmänna råd (2014:19) inte uppfylls.

Domstolen menar att Folkhälsomyndighetens allmänna råd endast är vägledande, och gör därför bedömningen att utredningen inte ger stöd för att meddela ett generellt föreläggande om städfrekvenser.

Läs hela domen här: