Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolverket ställer in nationella prov i vår: ”Det bedöms nödvändigt”

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Skolverket ställer in de nationella proven under vårterminen, meddelar utbildningsminister Anna Ekström (S) på en pressträff.

– Ett beslut att ställa in nationella prov är inte önskvärt, men det bedöms nödvändigt, säger hon på pressträffen.

Anledningen är att såväl elever och lärare behöver fokusera på undervisningen under våren.

– Det har varit en arbetsam och tuff tid i en extraordinär höst, säger Ekström och fortsätter:

– Skolan behöver goda förutsättningar för att planera. Därför ger vi nu, i god tid, besked om att Skolverket har beslutat att ställa in de nationella proven under våren 2021, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Beslutet omfattar grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Undantag görs för proven i årskurs tre i lågstadiet.

– En positiv konsekvens av det här beslutet kan vara att lärare och elever får mer tid till undervisning och det kommer naturligtvis också lätta lärarnas arbetsbörda i vissa avseenden, säger ministern.

Skolinspektionen har under hösten, på grund av pandemin, i huvudsak granskat skolan genom digitala besök, berättar utbildningsministern.

– Skolinspektionen kommer den närmaste tiden följa skolors arbete och bidra till att säkra så god kvalitet som möjligt under rådande omständigheter, säger Anna Ekström.