Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skatter av sten på Billingen

Har du vandrat på Billingen och hittat en sten målad som en nyckelpiga, eller kanske som ett litet monster med vassa tänder? Då är det Norrmalmskolans elever som har varit framme. De vill gärna inspirera andra att måla och gömma stenar. – Det vore jätteroligt om detta kunde sprida sig, säger läraren Jana Martinsson.

Hon är klasslärare i årskurs fyra och fick idén när hon var på återbesök i England, där hon och hennes familj bodde under en period. Där, i samhället Woodley, hade människor börjat måla stenar och gömma dem utomhus. Den som hittar en sten kan ta en bild på den och publicera i en Facebookgrupp och sedan välja att gömma den igen eller ta med den hem.

– Det blev jag jättetänd på, framför allt som ett sätt att få ut barnen i naturen, säger Jana Martinsson.

Hon presenterade idén för sina elever, som genast var med på noterna.

– De är jättetaggade.

Nu har eleverna gömt fantasifullt målade stenar i rhododendrondalen och under skolans årliga vandring längs Billingeleden, mellan Säter och Billingehus.

En del stenar har fått fina budskap, såsom ”Du är bäst”. De har också märkts med texten ”Billingen rocks – Insta”.

Hittar du en sten – ta en bild och lägg ut bilden på Instagram, med taggen #billingenrocks. På så sätt kan den som har gömt en sten förhoppningsvis få veta om någon har hittat den. Det finns även en Facebookgrupp med samma syfte.

Efteråt kan du ta med stenen hem eller gömma den igen. Du kan också måla en egen och placera ut.

– Vi hoppas att det ska kunna bli en rörelse, säger Jana Martinsson.