Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skaraborgare frikänns efter NMR-demonstration

En man från Skaraborg frikänns efter Nordiska motståndsrörelsens demonstration i samband med Bokmässan i Göteborg. Mannen hade åtalats för brott mot ordningslagen, våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp.

Totalt 17 män åtalades efter Nordiska motståndsrörelsens, NMR:s, demonstration vid Bokmässan i Göteborg 2017. En av dessa är mannen från Skaraborg. Nu har domen meddelats och det står klart att skaraborgaren frikänns, jämte flera av de andra åtalade.

Ingen av de åtalade döms för hets mot folkgrupp. Fem döms för våldsamt upplopp. Tingsrätten anser att både filmer och förhör med vittnen bevisar att ett större antal personer satte sig upp mot polisens myndighetsutövning. Dessa tryckte bland annat mot journalister och poliser med plastsköldar och stötte med fanor. Det kastades också föremål mot polisen. Det går att bevisa att de fem som nu döms har deltagit i upploppet. Skaraborgaren, en man i 30-årsåldern, finns alltså inte bland dessa.

När det gäller brottet hets mot folkgrupp handlar domen främst om den juridiska bedömningen av de symboler som NMR har burit. Rätten anser inte att den så kallade tyrrunan, som NMR använder som symbol, i sig är hets mot folkgrupp.

Tingsrätten anser att uttrycket ”Hell seger” kan bedömas som hets mot folkgrupp, men anser inte att det går att bevisa att någon av de åtalade ropat detta. Rätten anser att varken de åtalades klädsel, utrustning eller tal kan sägas vara hets mot folkgrupp, sett ”i ljuset av de grundlagsskyddade medborgerliga friheterna”.

Rätten anser inte heller att det är hets mot folkgrupp att offentligt visa att att man tillhör eller sympatiserar med NMR.