Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skaraborgare åtalas för Knutbymisshandel - idag inleds rättegången

I dag inleds rättegången mot flera medlemmar i den omtalade Knutbyförsamlingen. Förutom Kristi brud står bland annat en före detta Skaraborgare åtalad.

Åtalet lämnades in till Uppsala tingsrätt förra våren, och i dag klockan 09.00 inleds den huvudförhandling där anklagelserna mot de tre tidigare pastorerna ska prövas.

Förhandlingen väntas dra mycket uppmärksamhet till sig, men frågan är om åhörare kommer att kunna följa den. Åklagaren Liselott Herschend har nämligen begärt att allt utom genomgång av åtal och inställningar ska hållas bakom stängda dörrar, eftersom identiteterna på den unga kvinnan, som enligt åtalet utsatts för sexuellt utnyttjande, och två andra personer i målet med koppling till henne är sekretessbelagda. Enligt åklagaren finns risk att någon inblandad kan råka säga deras namn, och att identiteterna därmed röjs. Rätten kommer att ta ställning till den frågan under dagen.

Drog i håret

Den person som i media kallats Kristi brud, har åtalats för misshandel mot sex församlingsmedlemmar. En kvinna ska exempelvis ha fått sitt huvud dunkat mot ett skåp och blivit dragen i håret så tussar lossnade. En annan kvinna har vittnat om hur hon blivit biten i ansiktet och fått en gaffel stucken i handen. Kristi brud förnekar brott. Hennes advokat Ester Andersson Zandvoort har avböjt att kommentera.

De två andra åtalade är tidigare pastorn med bakgrund i Skaraborg och en 49-årig man, också han pastor i församlingen.

Bad om förlåtelse

Skaraborgaren anklagas för misshandel och olaga tvång sedan han slagit en församlingsmedlem och tryckt ned honom på marken, gripit tag i hans hår och tvingat honom att krypa. Han erkänner gärningarna.

Den 49-årige mannen åtalas för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning då han genomfört samlag med en då 17-årig flicka. Mannen "utnyttjade sin särställning i ett trossamfund samt NN:s ungdom och utsatthet", står det i stämningsansökan. Enligt stämningsansökan förnekar mannen brottsanklagelserna men i förundersökningen ingår ett brev som mannen skickat till den unga kvinnan där han ber henne om förlåtelse för övergreppen.

Många minns Knutbydramat som syftar på händelserna kring ett mord i samhället Gränsta den 10 januari 2004, strax utanför Knutby i Uppsala län. Samtliga inblandade var medlemmar i Filadelfiaförsamlingen i Knutby. Pastorn Helge Fossmo åtalades och fälldes för att ha förmått den i media kallade "barnflickan", att mörda hans andra fru och utföra mordförsök på den skottskadade medlemmen. Media valde även att intressera sig starkt för församlingens ledande kvinna, pastorn och sångerskan som gick under namnet Kristi brud./TT