Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för längsta tomteparaden i Europa

På söndag tågar Europas längsta tomteparad genom Skaras gator. – Om någon har en längre så är de välkomna att höra av sig, säger Anders Jern, P O Damberg, Lennart Bergström och Björn Jacobson i Lions.

Första advent är det dags för en av årets höjdpunkter i Skara, nämligen skyltsöndagen med tillhörande Tomteparad, ett evenemang som brukar locka mängder med deltagare och dra stor publik till staden.

– Det är Europas längsta tomteparad. Det hävdar vi bestämt, och om någon har en längre så är de välkomna att höra av sig, det säger Lions-medlemmarna Anders Jern, P O Damberg, Lennart Bergström och Björn Jacobson.

Oavsett om påståendet stämmer eller inte, så är årets parad mer omfattande än på länge.

– Den kommer att vara över 700 meter lång och innehålla ett 50-tal ekipage, säger Anders Jern, som är paradansvarig i föreningen.

En av anledningarna till den extra långa paraden är att man utökat med ännu en marschorkester och nu har två: Mariestads och Mössebergs musikkår plus att musikskolan i Skara åker med i tåget.

– Sedan är det ovanligt många som anmält sig och det ringer fortfarande folk som vill vara med, säger Anders Jern.

Tomteparaden är öppen för privatpersoner, föreningar och företag.

– Här kommer att finnas, förutom Lions egna ekipage, allt från alpackor, hundar och hästar till Räddningstjänstens veteranbrandbil. Och massor med tomtar, naturligtvis.

Paraden kommer att åka två varv med start vid Viktoriaskolan och sedan Skolgatan – Järnvägsgatan – Skaraborgsgatan – Gunnar Wennerbergsgatan – Marumsgatan.

Totalt är ett tiotal Lions-medlemmar delaktiga i arbetet med Tomteparaden.

– Det är ett minimum av vad vi klarar av arrangemanget med, och vi har haft stor hjälp av Peter Gustavsson på Mega, som varit mycket duktig på att få med framförallt olika företag.

– Det är mycket arbete som ligger bakom, men den stora behållningen är alla positiva kommentarer från Skaraborna, säger Anders, P O, Lennart och Björn.

Hur många åskådare tror ni kommer?

– Det brukar vara mellan 6 000 och 8 000, lite beroende på vädret. Men vi kommer att köra oavsett om det regnar, snöar eller blåser storm, säger kvartetten bestämt.

Peter Gustavsson, projektledare på Mega, är samordnare för de övriga aktiviteterna under skyltsöndagen.

– Det kommer att bli aktiviteter över hela stan. I år så satsar vi mycket på julmusik med gatumusikanter och uppträdanden.

Vid Krönikebrunnen spelar Misterbandet och Johanna Johansson, medan jultrubaduren Mikael Stenberg vandrar omkring på stadens gator.

– I Olins park spelar Septemberfamiljen och här kommer också Skara Handel att bjuda på julgröt till alla besökare, något som var väldigt uppskattat förra året, säger Peter Gustavsson.

– Och dessutom kommer tomten att dela ut julklappar till barnen och så blir det dansuppvisning med Helens Dansskola.

De populära figurerna Gruffe, och Kotte och Kottelina från Skara Sommarland, ser till att de blir godisregn, och mingeltrollkarlen Adin, går runt på staden och trollar för besökarna.

Ett lite annat upplägg än tidigare blir det på grund av ombyggnationen av Hötorget.

– Hela Klostergatan kommer att fyllas med marknadsstånd och och bodar. Och på Marumsgatan blir det också fullt med försäljning av olika slag, knallar, skolklasser, föreningar och UF-företag. Totalt blir det ett 60-tal aktörer på de båda gatorna, säger Peter Gustavsson.

Lions håller i lotterier och fiskdammar, bland annat återkommer den från förra året nya isfiskedammen. Det blir också ponnyridning på Stortorget.

–Juvelen i kronan är naturligtvis tomteparaden. Jag hoppas det kommer många besökare, och ett tips till besökarna är att vara ute i tid för att hinna med allt.

Vad är det bästa med den här dagen?

– Jag tycker det är roligt när mycket folk är ute och det blir så trevlig stämning bland alla besökare, både Skarabor och besökare från andra orter, säger Peter Gustavsson, som redan har nästa evenemang i sikte: Julkalas i stan, den 15 december.

– Då blir det bland annat återinvigning av Hötorget med julallsång, ledd av 2njoy och en 150-mannakör från Joyvoice. Det kommer att bli otroligt mäktigt.

– Och dessutom håller Kultur och fritidsnämnden, tillsammans med Mega och Olinsgymnasiets elevråd en insamling till Musikhjälpen, säger Peter Gustavsson.