Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukresor med taxi och egen bil kan bli dyrare

Sjukresor med taxi och egen bil kan bli dyrare för patienterna. Samtidigt föreslås sjukresor i kollektivtrafik och med sjukresebussen Ronden bli avsevärt billigare eller gratis.

Från 1 juni nästa år kan privatpersoners kostnader för att göra sjukresor förändras. Det finns ett förslag som syftar till att fler ska göra sjukresor med kollektivtrafik och sjukresebussen Ronden. Idag görs 95 procent av sjukresorna med taxi eller egen bil och detta vill man minska. Syftet är att sjukresorna ska bli mer miljövänliga, trafiksäkra och kostnadseffektiva.

Därför föreslås egenavgiften för sjukresa med egen bil höjas från 60 kronor till 100 kronor. Även egenavgiften för sjukresetaxi ska vara 100 kronor enligt förslaget.

Däremot föreslås det bli gratis att åka med sjukresebussen Ronden och bara kosta 20 kronor i egenavgift för den som gör en sjukresa med kollektivtrafiken. Detta kostar 60 kronor idag. Dessutom föreslås att man ska få ta med en följeslagare utan extra kostnad om man väljer dessa alternativ.

Enligt en uträkning skulle Västra Götalandsregionen få in närmare nio miljoner kronor mer i egenavgifter för sjukresestaxi om förslaget genomförs. Regionen skulle också få in över åtta miljoner kronor på den höjda egenavgiften för egen bil, men samtidigt höjs milersättningen, vilket inte gjorts sedan 2007, vilket regionen förlorar nästan lika mycket på.

Egenavgifterna för barn och ungdomar upp till 19 år föreslås samtidigt tas bort för samtliga färdsätt. Det ska enligt förslaget också införas en avgift för om en patient uteblir från en bokad sjukresa, vilket inte finns idag. Detta beräknas kosta regionen två miljoner kronor idag.

För ambulanstransporter föreslås egenavgiften på 150 kronor tas bort för barn och unga upp till 19 år samt för personer som fyllt 85 år. Detta beräknas kosta runt fem miljoner kronor för regionen. För övriga föreslås taket i högkostnadsskyddet höjas från 1 500 till 2 000 kronor.

– Vi har ökande kostnader för sjukresor. Kostnaderna ökar ganska mycket för hälso- och sjukvårdsnämnderna och de har svårt att kunna styra över den här kostnadsökningen, säger Tony Johansson (MP), vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Enligt Tony Johansson kan dessutom kostnaderna stiga ytterligare när en ny upphandling görs, då man har förmånliga avtal idag, vilket inte bedöms som troligt att man får behålla.

På Hälso- och sjukvårdsstyrelsens möte på tisdagen togs inget beslut i frågan. Vänsterpartiet hade nämligen tagit fram ett eget förslag som politikerna ville skulle utvärderas, varför beslutet sköts upp. Vänsterpartiet tycker mycket är bra i förslaget men anser att det saknas ett landsbygdsperspektiv för de som har långt till kollektivtrafik. Därför föreslår Vänsterpartiet att egenavgiften för sjukresetaxi höjs enbart till 80 kronor och att högkostnadsskyddet bara höjs till 1 650 kronor.

– Det finns en miljöaspekt i att vi i större utsträckning ska kunna resa med kollektivtrafik, men sedan handlar det om var man har den möjligheten. Vår region är ganska stor och på många ställen är kollektivtrafiken inte ett alternativ idag, säger Tony Johansson (MP).