Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuka vattendrag en brännande miljöfråga

Vattendragen i Skaraborg kan vara vackra på ytan men är sjuka. – Det läcker ut 33 ton fosfor i Lidan varje år, säger naturfotografen Tomas Örn Karlsson, som under tre års tid kartlagt 15 vattendrag i regionen.

Tomas Örn Karlsson drog igång projektet efter att ha följt förändringarna i vattendragen och sett stora skillnader från år till år. Nu är han klar med sina undersökningar och dokumentation och ger dystra besked.

– Jag visar vackra bilder från ytan, sen går jag ner i vattnet och visar vad som finns det, då är det inte lika roligt längre. Vattendragen mår kort sagt jättedåligt. Jag skulle aldrig äta en fisk från dem, säger Tomas Örn Karlsson med eftertryck.

I Skaraborg har han bland annat undersökt Ätran, Flian, Lidan, Svartån och Göteneån, som berör Falköping, Skara, Götene och Skövde. Inom ramen för projektet har Tomas tittat både på fysiska föroreningar och sådant som inte syns, men som ändå finns där.

När det kommer till fysiskt skräp berättar Tomas att han hittat det mesta och ger som exempel däck, batterier, diverse metallskrot och inte minst mycket plastrester.

– På ett ställe, precis bredvid Nossan, var det som en mindre soptipp. Där låg bland annat säckar med rester av gödningsmedel som innehåller fosfor nedgrävda, säger Tomas.

Det synliga skräpet är givetvis illa nog, men kanske är det ändå det som inte syns, men som ändå finns där, som oroar Tomas mest.

Han nämner fosfor från jordbruket och bekämpningsmedel som pentaklorfenol, men även tungmetaller som kadmium, bly, kvicksilver, nickel, koppar, krom och zink samt spår av uran, som sipprar genom kalkstenslagren i Billingen och vidare via Flian ut i Lidan.

– Det är till exempel bekräftat att det läcker ut 33 ton fosfor varje år i Lidan. Mängdmässigt motsvarar det två stora jättecontainers. 79 procent av det kommer i form av övergödning från jordbruket, säger Tomas.

– När det gäller tungmetallerna handlar det dels om rester från tidigare industriverksamheter, men det kan också handla om utsläpp från pågående verksamheter. Jag trodde inte det skulle finnas så mycket tungmetaller i vattendragen, men uppenbarligen ligger de kvar i marken och fälls ut över lång tid, tillägger han.

Tomas ser resultatet av undersökningen i Lidan som överförbart även till andra vattendrag i området. Inte minst vad gäller förekomsten av bekämpningsmedel och fosfor.

– Alla vattendragen har samma grundproblematik med övergödning. När det gäller tungmetaller är det mer avhängigt vilka industrier som har funnits och finns längs med vattendragen, konstaterar Tomas

När han pratar om de olika problemen blir de väldigt tydliga och Tomas bekräftar att han sett klara effekter av inte minst övergödningen.

– Bara på de tre år jag hållit på med projektet har vattenmängden minskat i vattendragen. Som jag ser det ligger de pyrt till allihop då alla är sammanlänkande, säger Tomas och ger ett konkret exempel;

– En person som bor nära Svartån, som rinner i Götenetrakten berättade att det fanns en spegeldamm på en plats i början av 90-talet, men att det nu bara finns jord och vass på platsen och att Svartån numera bara en liten bäck. Allt detta är orsakat av övergödningen.

Så här långt har Tomas Örn Karlssons projekt lett till en fotoutställning som nyligen hade vernissage på Botaniska trädgården i Göteborg. Dessutom blir det en bok, som kommer till vintern.

Genom sitt projekt vill han dra sitt strå till stacken för att rikta uppmärksamhet på problemen och hoppas det leder till en medvetenhet som ger effekt.

– Jag och många andra fotografer med mig kan lyfta frågan om miljön. Med våra bilder kan vi visa hur det ser ut. Själv brinner jag för miljön och vi har fortfarande chansen att påverka och ändra förloppet, säger Tomas Örn Karlsson.