Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sju vanvårdade hästar söker nya hem

Länsstyrelsen i Västra Götalands län har omhändertagit sju hästar som söker nya hem. I ett viralt inlägg på Facebook presenterade länsstyrelsen hästarna som man nu hoppas hitta nya ägare till.

I ett Facebookinlägg med nästan 7000 delningar söker Länsstyrelsen efter nya ägare till de sju hästarna, varav ett av dem är ett sto med ett föl. De är omhändertagna från samma gård på grund av att personen som ansvarade för dem hade djurförbud.

Hästarna har ett uppskattat värde på mellan 7000 till 3000 kronor, häststot och fölet säljs för 20 000 kronor tillsammans. Djuren är värderade av Länsstyrelsen.

– Värdet som sätts är en uppskattning av marknadsvärdet vid tidpunkten. De pengar som kommer in från försäljningen täcker i första hand kostnaderna för djuren såsom uppstallning, veterinär, transport och så vidare. Skulle det bli några pengar över efter det tillfaller dem den tidigare djurägaren, förklarar Linnea Rudbäck, administrativ handläggare på länsstyrelsen.

Hästarna beskrivs alla som snälla och trevliga, men några av dem är lite skygga. De flesta av hästarna är inridna. Som exempel säljs hingsten Cult beskrivs som en supersnäll och trygg häst som älskar att bli ompysslad och tycker om barn. Men hästarna är magra och några av dem har skador.

– Länsstyrelsen gör en bedömning i varje enskilt fall om vad som ska ske med omhändertagna djur genom en veterinärbesiktning och bedömning av djurets psykiska status. Som regel säljs inte sjuka djur, men djur med mindre brister kan ändå ges en chans att få ett nytt hem. Vi skriver tydligt i annonsen vilka eventuella åtgärder som behöver göras så får intressenten ta ställning till om det är något man kan tänka sig att göra, säger Linnea Rudbäck.

År 2018 fattade länsstyrelsen i Västra Götalands län 122 beslut om omhändertagande av djur, i varje beslut kan det handla om ett djur eller flera. Sedan 1 juni 2018, då Länsstyrelsen tog över omhändertaganden av djur från polisen, har Länsstyrelsen bland annat omhändertagit katter, hästar, hundar, får, nötkreatur, getter, kaniner, ödlor och sällskapsfåglar.

– Orsakerna till att djur omhändertas kan vara många. En relativt vanlig orsak är att djurägaren av någon anledning inte längre kan ta hand om sina djur och exempelvis blivit inlagd på sjukhus, vårdhem eller andra instanser. Det kan även bero på att djur är övergivna eller saknar en känd ägare. Det kan även vara på grund av misskötsel och eller vanvård av djur som inte åtgärdas.

Om man vill köpa ett djur av Länsstyrelsen fyller man i en intresseanmälan på deras hemsida där man får berätta lite om sig själv samt vilken typ av hem man kan erbjuda djuret. När ett lämpligt hem har hittats kontrolleras personen i Länsstyrelsens register så att det inte förekommer allvarligare brister eller att personen har ett djurförbud.

– Det har hittills gått bra att hitta nya hem och flera som har adopterat ett djur har återkopplat med bilder och berättelser om hur det har gått vilket är roligt att se, säger Linnea Rudbäck.