Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Självtest för personer med covid-19-symptom

Personer med symptom för covid-19 ska sköta provtagningen själva i ett pilotprojekt i Region Sörmland. – Vi vet ännu inte hur många som kan komma i fråga, säger Sofia Stenlund Wretling, chef för utvecklingsenheten i regionen

Region Sörmland samarbetar med Folkhälsomyndigheten i processen. Provtagningen på egen hand rör främst den grupp som kallas prio 3, och som har samhällsnyttiga funktioner.

Målet är att de som söker provtagning gör en egenremiss via internet och vårdupplysningen 1177, för att sedan hämta provtagningsutrustning.

Tillräckligt med tester

Stenlund Wretling säger att vissa tekniska frågor fortfarande måste lösas.

– Men vi har fått garantier på att det finns tillräckligt med provtagningsutrustning.

Insatsen rör främst dem som är i arbetsför ålder, och som har symptom. Dessa kan använda sig av internet. De äldre och andra som kan ha svårt att hantera datorer ingår inte direkt i den aktuella satsningen.

– Dem måste vi fånga upp på andra sätt, säger Stenlund Wretling.

Provtagningsförsök har redan inletts i Eskilstuna. Medarbetare inom hälso- och sjukvård med symptom kan åka till en plats där de får provtagningsutrustning. Där genomför de sedan själv provtagning med salivprov och prov från svalg och näsa.

För närvarande testar Region Sörmland personer som läggs in på sjukhus, de som bor på kommunala boenden eller som har hemtjänst. Personer inom patientnära verksamhet erbjuds också provtagning.

Granskar antikroppar

Region Sörmland genomför också tester för att granska utvecklandet av antikroppar. Medarbetare på infektionskliniken på Mälarsjukhuset har erbjudits provtagning, 135 medarbetare testades, av dem hade 22 antikroppar, uppger regionen i ett pressmeddelande.

Antikroppar mot covid-19 utvecklas mellan en och tre veckor efter en genomgången infektion och kan finnas kvar under lång tid.

– Vi vet i dag inte om fynd av antikroppar innebär helt skydd mot ny covid-19-infektion men det mesta talar för att personer med antikroppar har skydd under lång tid mot ny infektion, säger Magnus Johansson som är chef för division medicin i Region Sörmland.

Grim Berglund/TT