"Vi har en ansträngd situation, vi är väl medvetna om det och arbetar med det på ett strukturerat sätt", säger Martin Takac på Skaraborgs sjukhus" (citat från en nyligen publicerad artikel i Skövde Nyheter). Martin är tydligen en av de nya biträdande sjukhusdirektörer på Skas.

Jag, och många med mig, har väntat länge på något slags uttalande från sjukhusdirektören angående det rådande plats- och personalläget på SkaS. Jag jobbar mitt i det, varje dag. Varje dag kämpar vi på många olika sätt med att få platsläget att hålla.

Klockan sju på morgonen därefter kan ledningen oftast pusta ut lite, för det "höll" en natt till. Men på bekostnad av vad?

Överbeläggningar då sjuksköterskor får ha ansvaret för en större patientgrupp än de egentligen har tid med. "Utlokaliseringar" av medicinpatienter som får ligga på kirurgavdelningar och vänta en hel dag på en läkare som kanske aldrig kommer, omhändertagna av sjuksköterskor som är vana vid kirurgiska åkommor och absolut inte medicinska.

Patienter som ramlar mitt i natten för att ingen har tid att se efter dem. Provsvar, viktiga kliniska symtom, läkemedelsordinationer och annat som missas för att det jobbar alldeles för mycket ovan personal på avdelningarna.

Vården på Skaraborgs sjukhus är alltså just nu allt annat än patientsäker.

För någon som inte är insatt kan det vara svårt att förstå varför det just nu finns så få vårdplatser. Man tycker ju att man läser i tidningen allt som oftast om utbyggnader och nya fina lokaler. Svaret på det är enkelt; det har dragits ned på så många vårdplatser senaste åren och framförallt senaste månaderna på grund av att det inte finns anställda sjuksköterskor som kan bemanna dessa platser. Sjuksköterskorna finns, någonstans, men de säger upp sig för att det finns alldeles för många bättre alternativ än att slita dygnets alla timmar på ett sjukhus för en lön mindre än en outbildad industriarbetare får.

Visst, jag kan få ut en ganska bra lön varje månad, men det är på grund av all övertid jag jobbar. Övertid jobbar jag för att man flera gånger varje vecka får förfrågan om att jobba extrapass på en ledig dag eller dubbelpass, på grund av sjukskrivna kollegor samt att någon måste bemanna de extra vårdplatserna som tillfälligt måste öppnas för att klara ett dygn till. Jag kan givetvis tacka nej till att jobba dessa övertidstimmar, men har jag otur är det min tur att bli inbeordrad så då får jag jobba ändå.

Vi är just nu många sjuksköterskor som väntar spänt på årets lönerevision. För vi har, konstigt nog, något slags hopp om att nu kanske lönerna ändå kommer höjas för oss som jobbat ett tag, som har hög kompetens och som trots det rådande läget fortfarande är kvar på sjukhuset (och med höjas menar jag inte med ca 400 kronor/månad som jag fick förra året).

Vi är kvar för att vi har, när allt då och då fungerar som det ska, ett otroligt roligt och utvecklande jobb. Jag vet lika många sjuksköterskor som kommer säga upp sig om detta inte händer; jag är en av dem. Jag är för smart, för kompetent och har alldeles för många bättre alternativ än att jobba på min nuvarande arbetsplats om inget drastiskt snart görs.

Legitimerad sjuksköterska på Skaraborgs sjukhus

Det här har tidningens skrivit tidigare.

LÄS MER:

LÄS MER:

LÄS MER: