Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Semestermål lockar – men resandet minskar

Typiska semesterorter hade förra veckan ökad tillströmning av turister, visar data från Telia. Men det totala resandet i landet går ner.
– Det är nu man går in i semesterläge, säger Kristofer Ågren, chef för affärsområde dataanalys på Telia.

Resandet till, från och inom typiska semesterdestinationer har ökat den senaste veckan. Antalet resor till Gotland ökade med 54 procent under vecka 28 jämfört med vecka 27. Data från Telia visar även att resandet ökade i Kalmar, Blekinge och Hallands län.

– Det är typiska semesterdestinationer men om man tittar på hur sommaren såg ut 2019 så är det fortfarande lugnare, säger Kristofer Ågren på Telia.

Det totala resandet i landet minskade med åtta procent mellan vecka 27 och vecka 28. Något som kan ha att göra med att fler hunnit ta sig till sina semestermål och gått ner i semesterlunk.

Kristofer Ågren konstaterar också att vi inte förrän om några veckor kommer att kunna dra några slutsatser av trenderna kring resandet under den här sommaren jämfört med förra året.

– Om man tittar på landet i stort så var det en kraftig minskning när restriktionerna kom och så höll man den nivån ungefär till vecka 21-22. Sedan gick vi upp på en högre rörelsenivå och höll den i snitt till förra veckan då det var en nedgång jämfört med veckan dessförinnan, förklarar han.

Fakta: Vecka 28 jämfört med vecka 27

Skillnaden i antalet dagliga resor till, från och inom länet:

Gotlands län + 54 procent

Kalmar län + 18 procent

Blekinge län + 11 procent

Hallands län + 6 procent

Dalarnas län + 4 procent

Jämtlands län + 2 procent

Västernorrlands län + 1 procent

Södermanlands län 0 procent

Norrbottens län 0 procent

Västerbottens län - 1 procent

Gävleborgs län - 2 procent

Värmlands län - 2 procent

Västmanlands län - 7 procent

Skåne län - 7 procent

Örebro län - 8 procent

Östergötlands län - 8 procent

Västra Götalands län - 9 procent

Jönköpings län - 10 procent

Kronobergs län - 12 procent

Uppsala län - 15 procent

Stockholms län - 20 procent

Sverige - 8 procent

Källa: Telia