Han har skrivit över 500 låtar. Omkring 400-450 har getts ut på skiva, otaliga har varit listettor och många av dem har blivit en del av vår musikskatt.

Men Torgny Söderbergs gärning sträcker sig mycket längre än så. Med Bert Karlsson la han grunden till musikundret i Skara och när Lasse Holm hoppade på tåget efter några år skapades en hitfabrik av sällan skådat slag. Skaragänget dominerade Melodifestivalen under flera år. 1980 stod de bakom fyra av låtarna i tävlingen och mellan 1982 och 1987 var alla vinnarlåtarna deras.

Jag tror inte jag lyckats så bra om jag suttit i Stockholm. Mitt och Berts samarbete betydde allt för mig, konstaterar Torgny Söderberg, som hamnade i Skaraborg av en slump.

Han är nämligen född och uppväxt i Varberg. Där började han musicera redan som barn. Familjen är musikalisk och såväl morfar som mamma spelade. Torgny och hans bröder trakterade var sitt instrument: trombon, oboe, kontrabas och trumpet.

Torgny spelade i flera olika blåsorkestrar innan han bildade bandet Bohemia med några vänner. Deras repertoar bestod först av jazzvals och beboplåtar, men när Beatles slog igenom förändrades allt.

Vi började spela Beatles-låtar. Då visste vi inte att vi kunde sjunga, det bara kom när vi bytte blåsinstrumenten mot gitarr, minns Torgny Söderberg.

Det gick bra för Bohemia, som kom in på Svensktoppen 1967 med Din skugga stannar kvar. Ändå upplöstes bandet 1971. Då hade Torgny Söderberg flyttat till Göteborg för att studera till maskiningenjör. Han fick jobb på Svenska kullagerfabriken och förflyttades till systerföretaget LMV, Lidköpings mekaniska verkstad.

Då hade han börjat skriva låtar, bland annat till Family Four, Sylvia Vrethammar och Östen Warnebring, efter att Sveriges dåvarande demonproducent Lasse Samuelsson fått korn på honom. 1974 kom Titti Sjöblom fyra i Melodifestivalen med Torgnys Fröken ur sång. Det ledde till att en viss Karlsson upptäckte honom.

Bert ringde mig och förklarade att jag skrev usla låtar, men att jag borde skriva åt honom. Då visste jag inte vem han var och blev irriterad, säger Torgny Söderberg och skrattar.

Men de skulle snart träffas. Gruppen Tre damer med Inger Öst, Siw Malmkvist och Marie Bergman spelade i Lidköping, rockgruppen Moonlighters var förband. I Moonlighters spelade Lasse Holm och Torgnys barndomsvän Lars O Karlsson, varpå han bjöd hem allihop på nattvickning.

Plötsligt hörde jag en högljudd diskussion från köket. Det var Bert och Marie Bergman som pratade om skillnaden i kvalitet mellan dansbands- och annan musik, minns Torgny Söderberg.

Nu stämde det bättre med Bert och Torgny, som funderat på att satsa helhjärtat på musiken, bestämde sig för att våga ta klivet. Tillsammans startade de musikförlaget Mariann music AB 1975. Den första tiden bestod deras kontor av två telefoner i ett rum i Berts lägenhet i Skara.

Vi expanderade snart. Då fick jag flytta in i Berts frus strykrum. Men jag var ledig varje torsdag när hon skulle stryka.

Sedan blev en lokal på Klostergatan ledig. Där byggde de en studio som först var tänkt för inspelning av demolåtar, men snart blev professionell.

Det var en fantastisk tid. Bert var otroligt på hugget och hade fräscha idéer.

Medan Bert Karlsson skötte skivbolaget, ansvarade Torgny för det musikaliska. Efter tre år började samarbetet med Lasse Holm och på 80-talet pratade alla om "Skara" som landets schlager-Mekka. Carola, Herreys, Kicki Danielsson, Lotta Engberg tillhörde alla deras stall, liksom Vikingarna och flera av de andra stora dansbanden.

Det var en hektisk period. Torgny Söderberg var både låtskrivare, producent och musikförläggare.

Då hittade han också den artist som blivit en av våra största kvinnliga sångerskor – Lena Philipsson.

Hennes demosingel låg en dag på mitt skrivbord och jag tyckte hon såg så käck ut på bilden. Låten, Boy, var himla bra, så jag ringde upp hennes mamma och bokade ett möte.

Torgny Söderberg insåg snart att tjejen från Vetlanda var en riktig talang.

Lena var en stjärna från början. Hon har betytt mycket för mig.

Genombrottet kom i Melodifestivalen med Kärleken är evig, där Torgny skrev musiken och Per Gessle texten. Sedan följde 20 års samarbete med Lena Ph.

Tiden med Bert upphörde däremot redan 1987. Det berodde bland annat på Sommarland. Torgny och Lasse Holm tyckte att nöjesparken tog för mycket kraft på bekostnad av musiken. Bert Karlsson höll inte med. Lösningen blev att gå åt var sitt håll.

Torgny Söderberg startade först grammofonbolaget Big Bag med Lasse Holm, som senare såldes till Sony, sedan Musikverkstan med Anders Engberg. Under de kommande åren jobbade han med artister som Lena Philipsson, Arvingarna och Peter Jöback.

1988 byggde de upp studion där Nordic sound lab i dag finns. Studion är en av få i sitt slag i landet och har mycket gott rykte.

Huset var helt förfallet när vi tog över. Det hade varit ett gammalt godsmagasin. Vi tog ekonomiska risker, men kommunen stöttade oss. Det har varit en lycklig tid här.

Samarbetet med Lasse Holm har fortsatt. I dag är Torgny och Lasse producenter för Diggiloo-turnén, som nu går mot sin 14:de sommar. Torgny fortsätter också att skriva låtar och han är engagerad i flera andra projekt, som Varbergs blåsorkester

Skara-epoken är däremot snart över. Vid nyår flyttar Torgny Söderberg hem till Varberg.

Det är dags att tänka på refrängen.