Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Samtal om texter som ger livslust – biblioteket testar på shared reading

På torsdag den 17 september respektive lördag den 19 september kan man prova på shared reading på Skövde stadsbibliotek. Shared reading - eller delad läsning som det brukar kallas på svenska - är en metod som går ut på att man läser noveller och dikter högt, och sedan samtalar om texterna.

Metoden kommer ursprungligen från Liverpool där den etablerades för snart tjugo år sedan. Idag finns det över sexhundra läsgrupper i England. Sedan några år tillbaka börjar shared reading spridas också i Sverige. Henrik Wig är litteraturpedagog och utbildad läsledare och den som kommer att leda prova-på-gångerna.

– Det ska bli väldigt roligt! Shared reading är helt förutsättningslöst. Någon förberedelse behövs inte och både vana och ovana läsare kan delta. Man behöver inte läsa högt om man inte vill. Och det är helt upp till var och en om man vill dela sina tankar kring texterna. Det ger mycket att också sitta med och lyssna till texten och samtalet, säger Henrik Wig.

Shared Reading har visat sig ha många positiva effekter, menar Henrik Wig. Forskning pekar på att glädjen och gemenskapen i en läsgrupp medför förbättrat självförtroende och ett ökat intresse för texter. Henrik Wig framhåller att shared reading också fyller ett behov av att samtala om livsfrågor.

– Det finns ett stort behov av att prata med andra om det viktiga i livet. I en läsgrupp får man möjlighet att göra det med litteraturen som utgångspunkt. Efter att ha varit med i en Shared Reading-grupp säger många att de känner sig mer levande!

Shared Reading genomförs i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Träffarna är corona-säkrade och äger rum i rymliga lokaler där deltagarna kan sitta med avstånd. Anmälan ska ske i förväg till Studieförbunder Vuxenskolan eller direkt till biblioteket.