Det är organisationen Sverige United som står bakom stipendierna Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden. Målet är att stötta och uppmärksamma de eldsjälar som bidrar i arbetet med integration och inkludering genom fotbollen.

Det är tredje gången som priset delas ut, och denna gång återfinns en tränare från Skövde AIK bland de elva nominerade – Fredrik Andersson, tränare för föreningens 13-åringar.

– Jag blev väldigt överraskad när de som står bakom priset ringde och för några veckor sedan och berättade att jag var nominerad. Jag har aldrig tänkt på att man jobbar med integrering, utan det har varit en naturlig del i att träna ett fotbollslag, säger Fredrik.

För att bli en av de elva nominerade har han fått genomgå intervjuer med Sverige United, som alltså är organisationen bakom priset.

– De har nog pratat med klubben också.

Och hur känns det att få denna nominering?

– Man blir ju lite stolt. Men som ledare i ett lag är man ju ett team, och jag har sagt till mina tränarkollegor att de också får ta åt sig. Jag gör inte detta själv. Många av de andra som nominerats jobbar i projekt, men inget som vi gör. För oss är det vardag. Det har bara blivit så att vi har många killar med utländsk bakgrund i laget.

Hur blir man utvald?

– Någon har varit snäll och nominerat mig, men vem vet jag inte. Jag har försökt luska lite, skrattar Fredrik.

Nu ska SAIK-tränaren och de andra tio nominerade uppmärksammas i Stockholm.

– Det ska nog vara någon gala i mars om jag förstått allt rätt, men jag har inte fått all information än. De skulle återkomma. Det är hur som helst alltid kul att det uppmärksammas, avslutar Fredrik Andersson.

Fredriks nominering:

För fem år sedan började Fredrik träna ett tjugotal pojkar i 8-årsåldern. Idag har de hunnit bli 13 år och antalet spelare har fördubblats. Pojkarna kommer från bland annat Syrien, Somalia och Afghanistan med tuffa upplevelser i bagaget. Hade det inte varit för Fredrik hade flera av pojkarna inte spelat fotboll idag. Han ser till att alla tar sig till och från träning, har utrustning och kan delta oavsett ekonomi, föräldrastöd eller andra förutsättningar. Att hålla igång verksamheten även vintertid ser han som en självklarhet, inte minst för att många inte har råd med två sporter.

Sverige Uniteds mål:

Genom våra stipendier vill vi stötta och uppmärksamma de eldsjälar som med hjälp av fotbollen skapar tillhörighet, sammanhang, kamratskap och trygghet och därigenom bidrar till inkludering av människor med olika bakgrund. Vi hoppas också att deras gärningar ska inspirera andra att engagera sig för att förvandla främlingar till lagkamrater.