Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så vill hon lösa vårdens problem

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Att sjukhusen har problem är inte skäl att höja skatten. Ulla-Britt Hagström vill se andra lösningar på vårdens problem.

Den otroligt viktiga verksamheten vid Skaraborgs sjukhus är pressat av ekonomiskt underskott, oförmåga att rekrytera tillräckligt med sjuksköterskor, stängda vårdplatser och patienter som får vänta för länge på vård. Ulla-Britt Hagström är ordförande i styrelsen för denna verksamhet.

- Det finns många åtgärder som vi arbetar med. När alla sjukhus i regionen möts i ägarutskottet brukar Skaraborgs sjukhus få beröm både för tillgängligheten och för att vi klarar ekonomin. Men nu har det slagit tillbaka. Vi försökte att höja lönerna för att få sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor att stanna kvar, men det har slagit mot ekonomin, säger Ulla-Britt Hagström.

Regionskatten höjdes för fyra år sedan och det är inte aktuellt med en ny höjning för att bekosta högre löner eller andra satsningar, enligt Ulla-Britt Hagström. Hon har istället stora förhoppningar på arbetet med att ställa om vården till mer nära vård, att koncentrera sällanvården och inte minst digitaliseringen. Pengar tror hon också går att tjäna genom att minska på hyrpersonalen.

Hon skulle också vilja frigöra sig från vissa regler.

– Ta en läkare som går i pension vid 67 års ålder, men vill fortsätta att jobba. Då kan han inte fortsätta med sin vanliga lön, utan det blir antingen en lägre timlön eller, som oftast, går läkaren in i ett bemanningsföretag och det blir jättedyrt, säger hon.

Under mandatperioden har regionen lagt ner tre av sina sex naturbruksskolor, ett beslut som Liberalerna deltog i.

– Min personliga åsikt är egentligen att naturbruksskolor borde finnas i vår ordinarie gymnasieskola, jag är inte säker på att regionen ska ha kvar ett gymnasieprogram, säger Ulla-Britt Hagström.

I Liberalernas regionpolitiska program för Skaraborg framhålls att nya tågstationer bör anläggas i Södra Ryd och Vartofta. Detta trots att den stora utredning som gjorts om nya tågstopp i regionen avrått från nya tågstationer på dessa ställen, då det skulle bromsa upp tågtrafiken.

– Som jag ser det flyttas om några år psykiatrin till Skövde och mycket personal kommer från Falköping. Det skulle förenkla resandet för dem, säger Ulla-Britt Hagström.

Ett annat förslag på samma tema är att inrätta direktbussar från Resecentrum till Skaraborgs sjukhus, något som funnits tidigare. Liberalerna vill även att E20 på sikt ska kunna byggas om till motorväg.

I regionprogrammet skriver Liberalerna också att ”Det ska finnas vårdcentraler som har särskild kompetens för äldres hälsa i Skaraborg”. Men partiet var med och avslog Sverigedemokraternas motion om att inrätta äldrevårdsmottagningar på vårdcentraler.

- Idén är bra, men det var inte läge just då. Det fanns inte resurser. Men det är eftersträvansvärt på sikt, säger Ulla-Britt Hagström.

I regionprogrammet finns också en skrivning om att slutenvården på BUP eventuellt kan öppnas igen på Skaraborgs sjukhus efter utredning.

- Det är vårt önskemål, men utredningen får utvisa detta. Vi hade väldigt få platser här, fyra stycken, då bör det vara fler, kanske sex platser. Det är inte självklart att det ska finnas på SÄS, NÄL och SU som idag. Man kan lika väl tänka sig att det finns på SU, Skaraborgs sjukhus och NÄL, eftersom vi ligger längre bort, säger Ulla-Britt Hagström.

Vänsterpartiet har motionerat om att göra lokaler på sjukhus som meditationsrummet religiöst neutrala.

- Jag förstår inte att vi skulle behöva ta bort korsen. Vi har även islamsk bönematta. Det där var jag ganska irriterad på. Jag kan inte tänka mig att det blir så, säger Ulla-Britt Hagström.

Ulla-Britt Hagström är i grunden positiv till vårdval, då det ger den enskilde frihet, men har vissa invändningar mot vårdval inom mödravården.

– Jag bara känner att vi kanske inte ska ha vårdval på det som fungerar väldigt bra och jag uppfattar att mödravården fungerar bra. Det finns en risk för att privata lockar till sig vår personal, säger hon.

Vårdval inom specialisttandvården för unga är hon mer positiv till, men hon tycker att det är viktigt att verksamheten finns kvar i Skaraborg.