Den 8 maj öppnades vallokalerna för förtidsröstning inför EU-valet. I Skövde kom det in ungefär 170 röster första dagen. Enligt Markus Wästefors, valsamordnare i Skövde kommun, brukar de allra flesta rösta först under den sista veckan eller på valdagen, som i år infaller den 26 maj.

– Överlag är det alltid färre som röstar i EU-valet än riksdagsvalet. Exempelvis röstade knappt 90 procent av alla röstberättigade i riksdagsvalet förra året medan den siffran låg på ungefär 50 procent i förra EU-valet. Men i år spås det att komma upp i 60 procent, säger han.

Relaterat till artikeln

Vill öka valdeltagandet

För att få fler att rösta kommer det därför att ske en del förändringar gentemot tidigare år.

– Vi kommer att ha öppet både Stadsbiblioteket, Stadshuset och Kulturfabriken sista veckan. Dessutom kommer vi att sprida ut oss mer och ha öppet på fler ställen i våra kranskommuner, så som Väring och Timmersdala, säger Markus Wästefors.

Efter en utvärdering från föregående år kommer de även att ha längre öppettider sista veckan.

– Det är alltid lättare för de i stan att rösta, men om man bor på en mindre ort och vallokalerna inte har öppet längre än till klockan två på dagen kanske man inte hinner helt enkelt. Därför kommer vi nu att ha öppet mellan 17-20 för att det ska bli lättare för fler att rösta.

Relaterat till artikeln

Efter kritik - fler skärmar sätts upp

Tidigare år har valsedelställen varit helt öppna. Det är dock något som kommer att ändras för i år.

– Internationella valobservatörer har tidigare kritiserat Sverige för att man som väljare inte får välja i fred. Därför sätter vi nu upp skärmar även runt valsedelställen för att alla ska få lov att välja i fred, säger Markus Wästefors.

Många funktionärer återkommer

Under valveckorna är det närmare 240 funktionärer som enbart arbetar specifikt med valet. Enligt Markus Wästefors är det hela 70 procent av föregående års funktionärer som ställer upp i år igen.

– Det är toppenbra att ha så många med god erfarenhet som kan hjälpa nya funktionärer. Vi är ett bra team i år, säger han.

I övrigt går rösträkningen till som vanligt. Klockan nio på kvällen stängs vallokalerna, och då börjar man räkna. Om inget oförutsett händer tror Markus Wästefors att resultatet kan presenteras redan innan klockan tolv på valdagsnatten.

– I år är det bara ett enda val, så rösträkningen går relativt snabbt. Men om man vill hålla sig uppdaterad under kvällen är det bättre att hålla koll på valmyndighetens hemsida, www.val.se, då alla resultat skickas dit först.