Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så mycket tjänar vd:arna i de kommunala bolagen

Skövde, Skara, Falköping och Tidaholms kommuner äger sammanlagt ett 20-tal kommunala bolag i energi-, turism- och bostads branschen. VGT har tittat närmare på hur toppchefernas löner skiljer sig mellan de fyra kommunerna och vad som påverkar inkomstnivåerna.

– Man kan väl säga två saker när det kommer till vd-löner. Dels att de ligger ganska högt och dels att det ofta finns rörliga delar beroende på om det går bättre eller sämre för företaget. Detta bonussystem är dock inte lika vanligt i kommunala bolag, säger Sören Lundgren, ombudsman och lönestatistikansvarig på Civilekonomerna.

Snittlönen för vd:ar inom den privata sektorn ligger på 80 000 kronor medan den inom den privata är snäppet högre, 110 000 kronor. Detta trots att många vd:ar generellt sett är yngre på den privata marknaden.

– Det är inte ovanligt att de kommunala bolagens vd:ar har högre löner än kommunchefen och det har att göra med att man konkurrerar med den privata marknaden om individerna när vd-posterna ska tillsättas.

"Hårda" branscher är välbetalda

Kommunens storlek, bolagets omsättning och en rad andra faktorer påverkar lönenivån för toppcheferna i kommunalägda bolag. Är man dessutom tillförordnad som verkställande direktör i flera bolag påverkar det också löneläget.

Sören upplever inte att löneläget ser annorlunda ut för kvinnliga vd:ar. Däremot går det inte bortse ifrån att det finns betydligt färre kvinnor på bolagens högre poster.

– Jag tror att kommunerna generellt sett efterfrågar rätt person på rätt plats, men om man skulle bryta ner det i statistik skulle det nog vara som i övriga bolag att det är fler män som är vd. Hårda bitar som teknik tenderar att värderas högre än mjukare värden så som det sociala, och kommunala bolag sysslar ofta med just hårda branscher så som bostäder och energi.

Toppas av Skövde-vd

Bland de fyra kommunerna i Skaraborg toppas listan av Skövdebostäders vd Dan Sandén. Med en månadslön på 114 240 kronor förfogar han över 5 100 lägenheter, vilket gör företaget till Skövdes största hyresvärd.

Inte långt därifrån hamnar Mattias Andersson, vd för Tidaholms bostäder, som liksom Sandén och var tredje kommunal bostadsbolags-vd i Sverige, plockar ut årslöner över miljonen. Trots att man endast förvaltar 280 hyresrätter, betydligt färre än Falköpings Hyresbostäders 1 936 och Centrumbostäder i Skaras 599 lägenheter, har Anderson en månadslön på 103 415 kronor. Det är betydligt mer än Falköpings Hyresbostäders vd Anders Johanssons 80 100 kronor och Centrumbostäders Stefan Rånes 65 000 kronor, trots att även de innehar flera poster.

Medan Anders Johansson är vd för Hotellfastigheter i Falköping och Fastighets AB Mösseberg, och Stefan Rånes för Näringsrådhuset Skara, sitter Mattias Anderson även som vd för Tidaholms Energi. Ett bolag som omsätter betydligt mer än de ovan nämnda då de inte säljer tjänster utifrån samma premisser.