Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så här gör du för att klara värmeböljan

Nu drar värmen in över Sverige och vi kan förvänta oss temperaturer på runt 30 grader. Värmen kan tyckas vara härlig, men den för också med sig vissa hälsorisker – här är några tips för hur du tar dig igenom värmen.

SMHI har för de kommande dagarna aviserat om en eventuell klass 1-varning, alltså när den maximala dygnstemperaturen varit 30 grader eller mer under tre till fyra dagar. Långvarig värme innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan skapa hälsorisker, framför allt för riskgrupper som äldre, gravida, små barn och sjuka.

Man kan undvika överhettning och vattenbrist genom att helt enkelt dricka mer vatten, äta mycket grönsaker och frukt och hålla sig i skuggan, detta uppger Länsförsäkringar som skickat ett pressmeddelande med råd för att hantera värmeböljor. Just uttorkning är en risk för äldre personer som inte alltid har samma törstkänsla och inte dricker lika mycket. När man drabbas av vätskebrist kan man känna av yrsel, trötthet, huvudvärk eller torrhet i munnen. Då är det viktigt att dricka så fort som möjligt och att vila.

– Vi kan lära oss mycket av exempelvis sydeuropéerna och helt enkelt ta det mycket lugnare och hålla oss i skuggan när det är som varmast, säger Susanne Fagerberg, naturskadespecialist på Länsförsäkringar, i pressmeddelandet.

Vi människor är inte de enda som drabbas av värmen, även djuren behöver extra tillsyn. Hundar kan vara ännu mer känsliga än människor, då kan det vara bra att ta med vatten till hunden under längre promenader.