Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så fördelas Skaraborgsmandaten

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Socialdemokraterna förlorar ett mandat från Skaraborg, medan Vänsterpartiet vinner ett. Kristdemokraterna behåller sitt, medan Miljöpartiet och Liberalerna blir utan. Så ser delar av det preliminära valresultatet ut när det gäller riksdagsmandaten från Skaraborg.

Poströsterna från utlandet har inte räknats ännu och kommer inte att ha räknats förrän på onsdag, så det rör sig fortfarande inte om ett helt färdigt valresultat. Men det preliminära valresultatet för Skaraborgs valkrets Västra Götalands läns östra visar att Vänsterpartiet nu får ett mandat härifrån, vilket de inte har haft under den gångna mandatperioden.

Falköpingsbon Jessica Thunander (V) kommer att få en riksdagsplats, om inte personkryss gör att någon partikollega hoppar upp på Vänsterpartiets Skaraborgslista. Hon fanns med i tidningens livesända valvaka och kommenterade detta så här:

– Det vore självklart jättejätteroligt och framför allt är jag glad att det går så bra för för Vänsterpartiet. För vi behövs. Jag tror att människor ser att vi har stått rakryggade hela tiden i alla våra frågor.

Socialdemokraterna förlorar ett mandat och har nu tre. På Socialdemokraternas riksdagslista för Skaraborg står dessa tre namn överst: Patrik Björck, Falköping, Carina Ohlsson, Lidköping och Erik Ezelius, Tidaholm. Om man bortser från eventuella personkryss borde de alltså få platser i riksdagen. Alla tre har suttit i riksdagen under den gångna mandatperioden.

Liberalerna och Miljöpartiet blir utan mandat, medan Kristdemokraterna behåller sitt. I dag sitter Annika Eclund från Tibro på det . Hon står på plats två på KD:s Skaraborgslista, efter partiledaren Ebba Busch Thor. Det är alltså troligt att hon får en riksdagsplats även under kommande mandatperiod.

Vid förra valet blev både Cecilia Widegren och Sten Bergheden invalda i riksdagen på personröster. Cecilia Widegren från Vara låg i topp med 3402 personkryss. I årets val står hon plats tre på Moderaternas lista, efter Sten Bergheden, Mariestad och Anders G Johansson, Skövde. Ett tänkbart scenario är att hon även i år får många kryss och kniper Moderaternas andra riksdagsmandat från Skaraborg. Om det inte blir så är det förmodligen Sten Bergheden och Anders G Johansson som får Skaraborgsmandaten.

Centerpartiet behåller sitt mandat, som i dag innehas av Ulrika Carlsson från Skövde. Hon står överst på partiets Skaraborgslista. Hon kom in på personröster i förra valet.

Sverigedemokraterna har ökat sitt stöd, dock inte så mycket att det räcker till ett ytterligare mandat i riksdagen för Skaraborgs valkrets. De har fortfarande två mandat. Överst på deras Skaraborgslista står partiledaren Jimmie Åkesson, följd av Josef Fransson från Skövde och Tobias Andersson från Skövde. Josef Fransson tror dock att det kan bli tre skaraborgare i riksdagen, eftersom de finns med på fler av SD:s listor än Skaraborgslistan. Han är själv i dag invald på ett mandat för Uppsala läns valkrets. Thomas Morell från Tibro skulle i så fall kunna få en plats.