Väderprognosen ser lovande ut inför den 6 juni, sol och lite svalare än i dag, cirka 21 grader.

För den som är morgonpigg finns det möjlighet att dra igång firandet redan på förmiddagen hos Skultorps hembygdsförening i Fornbyn.

–Där är det vackert, utsikten är fantastisk, man ser ända till Östergötland, säger K-G Johansson, som representerar föreningen.

Musikskolans paradorkester med drillflickor uppträder liksom skolkören. Talar gör Karl-Ivar Ekesbo och så blir det diktläsning av Ann-Marie Antonsson.

I Stöpen börjar firandet på eftermiddagen. Musikskolans paradorkester gör sitt andra av tre uppträdanden den här dagen. En barnkör från Frösveskolan sjunger. Det blir tal av kyrkoherde Ewa Posth och uppvisning av freestylecyklisten Elof Lindh.

Besökarna kommer också att få vara med om ett duvsläpp.

Firandet i Skövde centrum startar på eftermiddagen med att hälsa alla nya svenska medborgare välkomna i stadshusets sessionssal.

– 270 Skövdebor fick svenskt medborgarskap förra året. 50 har tackat ja till inbjudan. De nya svenska medborgarna är från alla världens hörn, säger Lottie Isaksson, verksamhetsutvecklare, kultur- och fritidsförvaltningen.

Efteråt marscherar Paradorkestern med drillflickor från kulturhustorget till Hertig Johans torg. Det är oklart i dagsläget vilken väg det blir med tanke på det pågående arbetet med att bygga kring torget.

– Det kommer att delas ut stipendier, bland annat Anna Lindh-stipendiet och Gunnar Bergströms stipendium till en framstående elev i musikskolan. Den eleven kommer också att uppträda, säger Martin Lindor.

Musikskolans kör och en saxofonensemble står också för underhållningen.

Tord Gustavsson, ordförande i Skövde hembygdsförening, hissar den blågula fanan.

Nationaldagsfirandet blir också starten på Junikalaset. Det innebär en del kringaktiviteter, bland annat med restaurangtält på torget.

Martin Lindor konstaterar att allt fler deltar i firandet.

– Publiken ökar för varje år, man vill fira Sverige och sitt land oavsett om man bott här i 50 år eller i ett år.