Först en kort historik. Visste du att vi i Sverige började fira nationaldag först 1893, och att det var till minne av att Gustav Vasa valdes till kung 1523 och av 1809 års regeringsform? Inspirationen kom från norrmännens firande av 17 maj och Danmarks firande av 5 juni.

Det fanns flera förslag på när Sverige skulle fira sin nationaldag, ett var midsommar, ett annat den 6 och 30 november. Men slumpen avgjorde saken när Artur Hazelius arrangerade en vårfest vars sista dag inföll den 5 juni. Han kallade dagen för en ”nationalfest till firande av våra historiska minnen i morgon tisdag den 6 juni”. Den 6 juni inföll på Gustafsdagen, som hade blivit en vanlig förekommande namnsdag. Det bestämdes senare att man på Gustafsdagen skulle fira årsdagen av Gustav Vasas val till Sveriges kung 1523 och 1809 års författning.

Traditionen att hissa flaggan är ännu senare. Länge hissades den bara till sjöss då var den vanligtvis tretungad. 1873 hissades den för första gången på det kungliga slottet, vilket möttes med skarp kritik. Men snart följdes det kungliga exemplet av vissa ståndspersoner och därefter hissades flaggor på officiella platser och snart var den allmän.

Det officiella firandet i Skövde hålls i kyrkparken. Det börjar fyra på eftermiddagen med Skövde paradorkester och musikskolans körer. Det blir även högtidstal av Solveig Vidarsdotter, deckarförfattare och sångpedagog.

– Firandet startar med ett tåg från Helénsparken till kyrkparken, säger Martin Lindor, Skövde Musikskola.

Vill man se det ska man befinna sig i Helénsparken en kvart innan programmet drar igång i kyrkparken.

I kyrkparken blir det även utdelning av Skövde kommuns honorärstipendium och kulturstipendium. Utdelning av stipendium till minne av Anna Lindh, utdelning av Gunnar Bergströms stipendium till en elev på Skövde Musikskola och inte minst flagghissning och nationalsång.

I Stöpen framträder Skövde paradorkester och barnkör, även här blir det högtidstal och dessutom hoppborg och fika.

I Fornbyn i Skultorp börjar firandet redan halv tio på morgonen.

Tio på morgonen drar firandet igång på pensionat Klåvasten och pågår till lunch. Här högtidstalar Anders G Johansson och programmet innehåller något för hela familjen, kafé och lotteri.

Runt om i Skövde kommer det dessutom pågå en mängd privata firanden. På Skövdebostäders trygghetsboende Fältspaten firar exempelvis hyresgästerna dagen med att redan vid åtta på morgonen samlas för att hissa flaggan. Därefter bjuds det på Sverigebakelse i samlingssalen och senare på kvällen ska det grillas, innan flaggan halas.