Sverige är fantastiskt, konstaterade Kaj-Eve Enroth, ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Skövde, när han talade på Hertig Johans torg under nationaldagen.

Vi har mycket att fira i dag, fortsatte han, men påminde också om att nationaldagen är ett tillfälle till eftertanke, en dag då vi kan tänka på att de fri- och rättigheter vi har är något att värna och vara stolt över.

Tillsammans med kulturchef Katarina Strömgren-Sandh höll de ett gemensamt tal där de lyfta fram det de uppskattar med Sverige, möjligheten att vistas i naturen, att idrotta, utöva kultur och få studera, att vi får tycka och tänka vad vi vill.

Under firandet medverkade Skövde musikskola, Sommarkören sjöng och paradorkestern spelade bland annat under blågul fana medan Skövde drill visade sina färdigheter.

En rad stipendier delades också ut och först ut var priset till Anna Lindhs minne, som den lokala Anna Lindh-kommittén i Skövde ansvarar för. Mottagaren ska vara någon som verkar i den tidigare utrikesministerns anda och årets utmärkelse går till Evelina Asgård för hennes "starka engagemang för att stärka flickors och kvinnors självförtroende med hjälp av feministisk självförsvar".

Musikstipendiet till Gunnar Bergströms minne delas ut av Kulturskolan och gick nu till sångerskan Lisa Gustafson samt flöjtisten Sara Engqvist. De spelade också ett stycke, som du kan lyssna till i klippet här ovan.

Kommunens kulturstipendium instiftades 1964 då Kulturhuset byggdes. Denna gång var det , som drivs av femte generationen nämligen Jessica och Andreas Lorentzon, samt konstnären Maria Hilmersson Landgren, som uppmärksammades.

Årets honorärstipendium gick till .

Under firandet sjöngs också nationalsången och det utbringades ett fyrfaldigt leve för Sverige.