Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir Kulturåret i Skara

Nu presenteras de kulturella höjdpunkter som Skaraborna har att se fram emot 2019. Bland andra gästas Skara av författaren och journalisten Fatima Bremmer samt populärhistorikern som är känd från tv - Christopher O'Regan.

Den 7 mars är datumet att lägga på minnet för den som är nyfiken på författarbesöket av årets Skaraborgare Fatima Bremmer. Den framgångsrika journalisten och författaren besöker då sin hemstad Skara för ett samtal om sitt författarskap. Hon tilldelades Augustpriset 2017 för sin bok Ett jävla solsken, om pionjären journalisten Ester Blenda Nordström. Lagom till kulturveckan till hösten kommer även teaterföreställningen ”Som ett jävla solsken”.

Ytterligare ett finbesök får Skara i augusti i samband med 1700-talsveckan, då i form av populärhistorikern Christopher O'Regan, skriver Skara kommun i ett pressmeddelande.

Men det kommunen främst vill framhålla är ett år med särskild satsning på barn- och ungdomskultur.

– Att vi kan göra denna satsning på barn- och ungdomskultur i år beror på att vi fått stärkta bidrag från Statens Kulturråd, vilket vi är väldigt glada över, säger kulturchef Åsa Veghed i pressmeddelandet.

Ett centralt tema 2019 är författaren Lennart Hellsings 100-års jubileum som firas över hela Sverige. Från 15 augusti kommer det finnas en lek- och lärutställning som heter Allemansland utifrån Lennart Hellsings böcker och sånger med Krakel Spektakel, Kusin Vitamin, Herr Gurka och andra ABC-figurer. Utställningen kommer pågå i gamla biblioteket. Det blir sångstunder, rim och ramsor, teater, dans, pyssel och sagoläsning i samband med utställningen. Åbomska salen förvandlas då till ett tillfälligt kreativt kulturhus för barn.

I höst får Skara även besök av Unga Klara, utsedd till Sveriges nationalscen för barn- och ungdomsteater av Sveriges kulturminister, så sent som förra året.

– Det är otroligt glädjande och spännande att Unga Klara On Tour kommer till oss. Vi blir en av tio städer i Sverige som de besöker under 2019 med flera kritikerrosade föreställningar med en ensemble på nio skådespelare. De spelar nutida, nyskrivna teaterpjäser om ungdomars liv av idag. Unga Klara har en jätteintressant teaterpedagogik som vi också vill ska komma Skaras skådespelare och pedagoger till del. De kommer vara här i flera dagar med ett flertal föreställningar, workshops och publika samtal om ungdomskultur och teater, berättar Åsa.