Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S ville veta om parterna följer avtalet

 
Billingeprojektet i Skövde
Visa alla artiklar

Kommunen har påbörjat sitt arbete i Billingeprojektet. Men hur är det med Billingehus åtaganden? Än så länge finns inga synbara förändringar på hotellanläggningen uppe på berget.

Vad händer med Billigehus åtaganden i Billingeprojektet? Det undrade Socialdemokraten Jörgen Frödelius på veckans fullmäktigesammanträde.

Frödelius refererade till avtalet som slutits mellan kommunen och Host hotel, där det är reglerat vem som ska göra vad, när och hur de olika åtgärderna ska ske i växelverkan mellan de båda parterna.

Han konstaterade att kommunen har påbörjat sin del genom köpet av Blå hallen och badet, renoveringen av badet och arbetet med det nya konstsnöspåret, men att det ännu inte finns några synbara tecken på att hotellbolaget inlett sitt arbete.

Det föranledde honom att ställa frågan till kommunalrådet Katarina Jonsson (M) om hon anser att parternas åtaganden genomförs växelvis och i samverkan på det sätt som det är reglerat i samarbetsavtalet.

Jonsson bekräftade inledningsvis att kommunen gjort det första steget i avtalet och konstaterade vidare att hotellbolagets arbete pågår.

– För deras del handlar det om renovering och byggnation både av kongresshall och hotellrum i ett skeende. Det arbetet ska påbörjas någon gång sent i höst, i början av vintern.

– Arbetet går växelvis. Det har varit lite lång tid från det vi startade till dess de kommer att påbörja sitt åtagande, men nu är det de som ska starta sin del nästa gång, konstaterade Jonsson.

Arbetet med detaljplanerna, både för hotelldelen och för resten av området är samtidigt inte klart ännu, vilket inverkar på hotellbolagets arbete. Enligt tidsplanen ska planen för hotelldelen vara klar för antagande sista vecka i oktober

– Men tidsplanen, som säger att allt ska vara klart till halvårsskiftet 2021, hålls så jag är inte orolig, påpekade Katarina Jonsson.

Men Frödelius ville också veta hur det förhöll sig med eventuella kontraktsbrott och vad det skulle få för följder för redan ingångna kontrakt för den andra parten.

– Av avtalet framgår att om den ena parten inte fullgör sitt åtagande eller om det blir dröjsmål, så har den andra parten rätt att hålla upp i sitt arbete och i värsta fall även häva avtalet, konstaterade Frödelius.

– Med tanke på de avtal som kommunen ingått med entreprenörer och leverantörer för nuvarande arbeten; finns det någon klausul i dem så de går att häva om den andra parten inte fullgör sina åtaganden?

Här blev svaret att kommunen i dag inte har några andra åtaganden låsta än de som just nu sker, det vill säga renoveringen av badet och utbyggnaden av konstsnöspåret.

– Vi planerar, projekterar och förbereder nästa steg, men det finns inga upphandlingar gjorda och inga kontraktsbrott som kan ske av den anledningen som du nämner, underströk kommunalrådet.

Hon känner å andra sidan ingen oro över att projektet inte ska genomföras enligt plan från båda sidor och menar att kommunen inte kommer att förlora på affären, ens om hotellbolaget av någon anledning inte skulle fullfölja sitt åtagande.

– Om man inte gör det som framgår i avtalet får man heller ingen ersättning för det som vi nu redan äger, det vill säga Blå hallen och badet. Där har vi en trygg bortre gräns för kommunen.

– Och skulle de av någon anledning inte komma igång när det är sagt har vi heller inga skyldigheter att ta nästa steg. Det är så avtalet är uppbyggt och det är där vi är i nuläget, säger Katarina Jonsson.

Läs mer: Nu trycker Haare på knappen för Billingehus

Läs mer: Processen igång med Billingehus

Läs mer: S tycker till om kontraktet med hotellbolaget

Läs mer: Detaljplaner för Billingehus 1 och 2 presenterade