Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S vill se fler kvinnliga gatunamn i Skövde

Socialdemokraterna i Skövde vill att det ska finnas lika många kvinnliga som manliga gatunamn. I en motion till kommunfullmäktige föreslår de just detta, som ett sätt att ge kvinnor större plats i det offentliga rummet.

Bakom förslaget står Monica Green (S), Kyada Lazar (S) och Malin Wadman (S) som vill se att kvinnor får en större plats i det offentliga rummet i Skövde.

"Fortfarande är det offentliga rummet en sfär som speglar vårt lands ojämställdhet och grundmurade patriarkala strukturer. En sfär som fördelar makt, inflytande och resurser på ett sätt som begränsar flickors och kvinnors handlingsutrymme och möjligheter. Markörerna är oftast fullt synliga i form av namn på gator, platser och torg, men också underförstådda, men med signaler om vilka som ”äger” och vilka som ska anpassa sig", skriver de i motionen.

De menar att det offentliga rummet inte bidrar till ett mer jämställt samhälle. De hänvisar också till undersökningar som visar att kvinnor i högre utsträckning känner sig otrygga på exempelvis gator och torg, utomhusgym och i kollektivtrafiken.

Därför föreslår de i sin motion att Skövde kommun ska ha som mål att det finns lika många kvinnliga som manliga gatunamn. De vill också att kommunen eftersträvar jämlikhet när konstnärer anlitas.