Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Vi förväntar oss att mer görs för att säkra skolstarten på Västerhöjd 2021

Inför skolstarten på Västerhöjd anlitades väktare och en skolelev ska ha mötts av sitt namn sprayat på en vägg i kränkande ordalag. Oacceptabelt, anser Socialdemokraterna i Skövde som förväntar sig att skolstarten säkras inför 2021. De får svar direkt av barn- och utbildningsnämndens ordförande Anders Karlsson (M).

Enligt Skövdes gymnasiechef var det ett lugnare år i år gällande skolstarten på Västerhöjd. Detta säger sannerligen något om tidigare år då det nu uppenbarligen krävdes att det lades skattepengar på att anlita väktare. Det är också komplett oacceptabelt att en elev möts av sitt namn sprayat på skolans vägg i kränkande ordalag på sin första skoldag. Skolan är skyldig den eleven en ursäkt för sitt misslyckande att säkra och trygga vardagen i skolan och göra allt för att hitta den som gjorde det. Som politiker, förälder, skattebetalare och samhällsinvånare blir man djupt bedrövad över att vi har elever som finner det underhållande att trycka ner andra och yngre elever. Vad ungdomar väljer att göra på sin fritid kan skolan inte råda över men vi förväntar oss att allt och lite till görs för att säkra skolstarten 2021.

Vi efterlyser därför besked från barn- och utbildningsnämnden ordförande Anders Karlsson om vad som kommer att göras för att detta inte ska upprepas. Sedan kan vi bara hoppas att ni elever som nu börjar ert andra år på Västerhöjd har så mycket respekt för varandra och er själva att ni väljer att ändra denna destruktiva kultur och oönskade tradition när ni börjar tredje året, ni har möjligheten att vända detta och göra nästa års skolstart till den fina upplevelse för alla som den borde vara.

Johan Ask (S), oppositionsråd

Lene Lorentzen (S)

Svar direkt från Anders Karlsson (M):

Jag har följt de förberedelser som har genomförts på Västerhöjd inför staren av läsåret och är stolt över det arbete som personal och ledning på skolan gjort för att få en fin start på terminen för alla. Vi gick också ut och vädjade till elever och vårdnadshavare att ta ansvar inför skolstarten. Tyvärr är det nu vårdnadshavare och elever som inte lyssnade på denna vädjan om ansvarstagande och som nu borde ställa sig frågan vad de kunde ha gjort för att detta inte skulle ha skett.

Barn och utbildningsnämndens prioriterade mål är trygghet och studiero och det pågår ett arbete kring rutiner för disciplinära åtgärder och hantering av kränkningsanmälningar. Ett systematiskt arbete med skolans värdegrundsuppdrag är en del i att komma till rätta med problemet. Därutöver behöver samverkan med vårdnadshavare och polisen utvecklas så att beteendet i högre grad förebyggs men också så att det finns verkliga möjligheter för skolan att agera när personer kommer till skolans område med avsikten att kränka andra och vandalisera byggnader.

Ett verktyg som skulle kunna leda till en ökad känsla av trygghet och också vara en del i arbetet med att utreda och följa upp kränkningar och andra övergrepp är ökad kameraövervakning. Andra åtgärder är att göra det juridiskt möjligt att kunna kontrollera vad eleverna har med sig till skolan som skulle kunna användas för att störa ordningen. En positiv utveckling förutsätter att alla inblandade: elever, vårdnadshavare, skolans personal, lokala politiker och nationella lagstiftare tar sitt ansvar.

Anders Karlsson (M), ordförande barn och utbildningsnämnden i Skövde

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel