Med 27 av 30 distrikt räknade strax innan 01 på valnatten har valresultatet satt sig i Skövde kommun. I procent hade då socialdemokraterna backat med 3,4 procent och landat in på 29,8 procent och är därmed det parti i fullmäktige som gått tillbaka mest.

Johan Ask, partiets förstanamn på listan konstaterar att det inte blir något maktskifte i Skövde.

– Vi ser även samma tendens i flera kommuner i Skaraborg och vi är inte de som tappat mest, säger Ask.

– Tyvärr tror jag det är så att många LO-medlemmar har röstat på Sverigedemokraterna. Exakt varför kan jag inte svara på nu. Vi får göra en eftervalsanalys och titta på detta, men det är det som är den främsta anledningen till vårt tapp.

Ask konstaterar vidare att det nog är många som missnöjesröstat och menar att SD aldrig behövt leverera något reellt i politiken.

– Ta bara en sådan sak som att de vill avskaffa det kommunala utjämningssystemet, det skulle mer eller mindre betyda att några av de skaraborgska kommunerna skulle gå omkull.

– Dessutom vill de begränsa aborträtten, det är saker som skulle påverka människor i deras vardag på ett sätt som för mig är helt absurt, säger Johan Ask.

Men det är inte bara S som har tappat mark i fullmäktige, även deras samarbetsparti Miljöpartiet har backat 2,9 procent och stannar preliminärt på 3,8 procent. Vänsterpartiet har däremot gått upp med 1,1 procent och landar på 5,2 procent.

I mandat innebär det att det rödgröna blocket i fullmäktige tappar tre totalt, medan Alliansen som det ser ut ligger kvar på sina 29. SD för sin del går från sex till åtta mandat.

Därmed ser det ut att vara ett oförändrat läge i kommunfullmäktige där Alliansen kan fortsätta styra med stöd av SD, om än utan ett uttalat samarbete.

– Alliansen har ju hela tiden haft SD:s stöd. Det är ett borgerligt parti i grunden, säger Johan Ask.

Relaterat till artikeln