Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Gustafsson vittnar om mordet på Palme: "Polisen var inblandad”

Robert Gustafsson var på samma bio som Olof Palme kvällen då statsministern mördades. Och han är säker på vad han såg när föreställningen var slut. – Det fanns flera män med walkietalkier och en polisbil, jag är säker på att polisen är inblandad, säger Robert Gustafsson i podden Nemo möter en vän.

Det var den 28 februari 1986 och skådespelaren satt två rader framför paret Palme.

När filmen på Grand var slut strax efter elva på kvällen gick Skövdebördige Robert ut. Olof Palme lämnade salongen tillsammans med sin fru Lisbet och sonen Mårten med flickvän. Efter ett kort samtal med familjen utanför biografen började Olof och Lisbet Palme promenera söderut längs Sveavägen, mot sin bostad i Gamla stan.

Bil med tonade rutor

I det läget såg Robert en bil med nedtonade rutor.

– Jag fick intrycket av att det var en civil polisbil, säger han i podden som först uppmärksammades av Aftonbladet.

Robert tänkte att statsministern hade övervakning.

– Det var personer med walkietalkier överallt, det pep och han hörde hur folk pratade med varandra och han funderade på vilket pådrag det var runt Olof Palme. Sedan hörde jag efter mordet att det inte fanns någon övervakning överhuvudtaget och då förstod jag att något inte stämde, konstaterar Gustafsson i podden.

Ville vittna

Efter ett par veckor ringde han till polisen och bad att få berätta vad han sett, men anser att han bemöttes mycket negativt. Sedan begärde han ut förhöret eftersom det är en offentlig handling, men hans uppgifter om personer som kommunicerade med varandra var inte ens nedskrivna.

Robert är säker på att mordet på Olof Palme det var ett beställningsjobb med flera personer inblandade och känner sig motarbetad.

– Detta är större än vad man tror. Det är ingen galning som sprungit fram och skjutit.

Skådespelaren tror att många vet vad som hänt, men att de tystas.

– Jag får en obehagskänsla. Är det här Sverige eller Kina, Sovjet eller Östtyskland? säger han i podden.

Sköt två skott

Vad som är klarlagt är att när Lisbet och Olof nådde korsningen mellan Tunnelgatan och Sveavägen kom en man upp bakom paret. Han avfyrade två kulor, den första träffade Olof Palmes rygg och den andra missade hans fru med en hårsmån.

Någon sekund efter att pistolen avfyrades började gärningsmannen springa österut längs Tunnelgatan, uppför trapporna och vidare österut längs David Bagares gata.

Ett par minuter efter midnatt, den 1 mars 1986, dödförklaras Sveriges statsminister Olof Palme på Sabbatsbergs sjukhus.

Men vem var det som sköt?