Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Roadtrip Norrland”: Med bil till Karesuando tur och retur

Rolf Johansson har som mål att besöka alla världens länder. I nuläget är det tolv stycken som han ännu inte har prickat av, men ett år som detta innebär att utlandsresor inte är möjliga. Reslusten är dock inte försvunnen, så Rolf passar på att upptäcka Sverige istället.

Coronapandemin leder till nya resetrender. Krav på social distansering, att undvika trång kollektivtrafik och att det är svårt eller omöjligt att resa utomlands gör bilsemester i Sverige till ett bra alternativ.

Vill man samtidigt känna att man är långt hemifrån, så är Norrland under ett par veckor ett bra val. Många spännande platser att utforska. Några personliga favoriter följer här:

Karesuando, Sveriges nordligaste by vid gränsen mot Finland. Ett bra vägval är inlandet upp med vildmarkskänsla och kusten hem med mer folk överallt. Där finns många minnesvärda stopp och övernattningar i bland annat Hammarstrand, Sorsele, Jokkmokk via Storforsen, Karesuando och Haparanda. Därefter bland annat Kalix, Piteå, Örnsköldsvik och Bollnäs, med dagsetapper på 25-40 mil, och dubbla övernattningar på några ställen.

Det blir många, men avstressande och omväxlande mil, och midnattssol och översvämmade älvar om man åker kring midsommar. Nu är det stängd gräns mot Norge och Finland, dock bara för svenskar – finländare och norrmän får ju komma in i Sverige… Det är ingen trängsel på vägar eller boenden, få svenska turister, och ännu färre utländska; någon tysk med husbil, holländare, finländare eller estländare. Varken myggen i Karesuando är att leka med, eller tjurskalliga renar som vägrar flytta sig från vägen.

I Hammarstrand, den lilla huvudorten i Ragunda kommun, finns den numera nedlagda rodelbanan där flera VM och EM arrangerades under 70- och 80-talen. På hotell Hammarstrand som byggdes till dessa tävlingar finns bland annat samlingar av medaljer och gamla rodelutrustningar. I Systembolagsbutiken finns det en öppen spis och mitt i samhället ett litet vattenkraftverk, Hammarforsen.

Döda Fallet i Ragunda vid Indalsälven är ett naturmonument, där entreprenören ”Vildhussen” på 1790-talet under ett kanalbygge av misstag permanent tömde den befintliga älvfåran.

Sorsele kommun är Sveriges näst minsta kommun i invånare räknat (2 500), men är lika stor som Skaraborg till ytan. Huvudorten ligger vid Vindelälven, där det alltid är översvämning kring midsommar. På vägarna kring samhället vandrar renar och man marknadsför sig som ”Ekokommunen med naturupplevelser”.

Storforsen i Pite Älv med Europas största oreglerade forsar med 60 meter fallhöjd på 600 meter är fantastiskt. Man vandrar längs forsens stränder där 900 kubikmeter per sekund av skummande vatten dånar ner, nästan dubbelt så mycket som i Göta älv.

Jokkmokk, känt för Jokkmokks marknad och en central samisk samlingsplats. 2 500 invånare i tätorten och 5 000 i kommunen. Samtidigt är den Sveriges näst största till ytan, 2,5 gånger större än Skaraborg. Jokkmokks-Jockes bar på stora hotellet är värt ett besök, med fin utsikt över en sjö.

Vattenkraftverken i Harsprånget (Sveriges största), Porjus och Krångede är lättillgängliga och imponerande monument över stora investeringar i billig och tillförlitlig energiproduktion under första delen av 1900-talet. Det var en viktig bas då Sverige byggde välfärdssamhället.

Kukkolaforsen vid Torne älv med vattenrika forsar och avkopplande lunch på lokalfiskad varmrökt sik.

Haparanda, sammanbyggd med finska Torneå, är just nu en stängd och turistgles gränsstad. Historiens vingslag känner man om man bor på anrika Haparanda Stadshotell med sin historia av ”gulasch- och sågverksbaroner” som under och efter första världskriget tjänade förmögenheter på spekulation och gränshandel.

I parken vid stranden av Torne älv står ett monument över Wilhelm von Struves forskningsexpedition under 1800-talet att med triangelmätningar mellan Norra Ishavet och Svarta Havet fastställa jordens storlek och form. Det bevisades att jorden inte är helt rund, utan tillplattad vid polerna. Fyra av de 265 mätpunkterna i meridianbågen finns i Sverige och är del av ett världsarv.

Gammelstad, där Luleå grundades men som flyttades till nuvarande plats på 1600-talet på grund av landhöjningen, är ett världsarv. Där finns Norrlands största medeltida kyrka tillsammans med hundratals små röda kyrkstugor och stall som användes av långväga besökare.

Örnsköldsvik med hoppbacke nästan mitt i staden, Modo Hockey’s imponerande arena på framträdande plats i hamnen och skärgården utanför.

Höga Kusten, är också världsarv med sin berömda bro och Skulebergets naturreservat med den största landhöjningen i Sverige.

Många mil blir det, genom skogar av gran, tall och björk, i jordbruksbygd, längs massor av sjöar och myrmark och bropassager över tiotals stora älvar, från Dalälven i syd till Torne älv i norr. Det är en resa som man kan göra mer än en gång.

Rolf Johansson