Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagskandidaterna om säkerheten under valrörelsen

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Trakasserier och hot mot politiker har blivit vanligare. Men säkerheten under årets valrörelse är inte större än under tidigare år. – Det är mer prat och större medvetenhet om det. Men jag skulle inte säga att säkerheten i praktiken blivit större, säger socialdemokraten Patrik Björck från Falköping.

Brottsförebyggande rådet släppte förra året en rapport som visar att trakasserier, hot och våld mot politiker har ökat. 2012 uppgav 20 procent att de har blivit utsatt – 2016 hade den siffran stigit till 25 procent.

Men de siffrorna har inte lett till att säkerheten under valrörelsen har ökat särskilt mycket. Det säger Patrik Björck från Falköping som har suttit i riksdagen för Socialdemokraterna sedan 2006 och som har deltagit i valrörelser sedan 1990-talet.

– Från mitt perspektiv tycker jag inte att det är någon större skillnad mer än att det pratas mer om det och att det finns en större medvetenhet kring det. Sedan kan det skilja mycket från person till person om det till exempel finns en hotbild. Det görs bedömningar på det hela tiden och om det finns en hotbild sätts det in åtgärder. Jag har, tur som var, inte behövt vara med om det. Men tyvärr finns det kollegor som har det tuffare, säger Patrik Björck.

Han tycker heller inte att det – för hans egna del – behövs mer säkerhet än det som erbjuds.

– Mycket handlar om sunt förnuft, om man som jag inte har en specifik hotbild. Jag träffar också på människor som är frustrerade eller inte i balans och man lär sig hur man ska bemöta de situationerna – att backa ur dem istället för att trappa upp dem. Vi får allmänna regler som vi ska tänka på när vi är ute, men de är ganska svåra att följa. Som att vi inte ska skriva vart vi ska utan vart vi har varit. Om jag ska hålla ett offentligt möte vill jag ju att folk ska veta det. Men det är som med allting annat, det handlar om att göra en balanserad avvägning.

Moderaten Anders G Johansson från Skövde kandiderar även han till riksdagen. Men eftersom han – till skillnad från Patrick Björk – inte sitter i riksdagen för tillfället så är upplägget kring säkerheten under kampanjen annorlunda.

– Är man riksdagsledamot så är man någon som säkerhetspolisen ansvarar för. Är man riksdagskandidat så är man inte det. Så för mitt vidkommande är säkerheten något som jag – med stöd av mitt parti – får reflektera över. Men vi får också en liten genomgång om säkerheten och man får en informationsskrift som säkerhetspolisen har tagit fram, säger Anders G Johansson.

Hur mycket tänker du på säkerheten när du är ute och kampanjar?

– Jag är ganska avslappnad. Sedan får man så klart betrakta vad det är för sammanhang man ger sig in och hur en plats är ordnad när man är ute och möter människor. Men jag upplever inte att jag har varit utsatt för något hotfullt. Möjligheten att få vara ute och träffa människor är ändå viktigare än de eventuella risker som finns.

Han tror att det hårdare klimatet som många upplever är mer koncentrerad till sociala medier än till torg och valstugor.

– När man pratar med människor så är det väldigt sällan som det blir otrevligt. Jag har knackat dörr och jag träffar människor i valstugor och det är sällan som någon är otrevlig. Men i sociala medier är det något helt annat. Där är det på något sätt ett skruvat klimat som gör att människor häver ut sig elakheter och dumheter som de flesta inte hade sagt om man träffat dem ute på staden.

Trots ett ofta hårt klimat på sociala medier – och att fler politiker blir utsatta för hot och trakasserier – tycker Patrik Björck att öppenheten inom svensk politik inte har minskat särskilt mycket.

Och det är något att värna om.

– I början av månaden hade vi Stefan Löfven här i Falköping och det var öppet för allmänheten. Det är inte så många länder där man skulle kunna göra så – och jag är väldigt glad över att det kan vara så. Det finns en ökad medvetenhet om säkerhet, men vi kämpar för att behålla så mycket öppenhet som möjligt. Vi tycker att öppenheten har ett demokratiskt egenvärde.