Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

RFSL håller kongress i Skövde

Nu på fredag inleds RFSL:s kongress i Skövde. Det är över hundra kongressombud, förbundsstyrelseledamöter, anställd personal och medlemmar som under helgen kommer att diskutera, välja en ny förbundsstyrelse och fatta viktiga beslut om RFSL:s fortsatta arbete

- Vi är stolta värdar för RFSL:s kongress och jag ser fram emot många viktiga samtal och beslut. Jag ser också fram emot att umgås och att fira, säger Victoria Teodorsson verksamhetsledare för RFSL Skaraborg i ett pressmeddelande.

Några viktiga frågor som kommer att lyftas på kongressen är:

√ ett första beslut, av två nödvändiga, för att ändra RFSL:s ändamål så att även intersexpersoner inkluderas

√ ett förslag till hur regeringens nya strategi i hbtqi-frågor bör se ut

√ krav på att Sverige tydligt inkluderar hbtqi-frågor i sitt arbete med FN:s hållbarhetsmål Agenda 2030.

- RFSL kommer förhoppningsvis ta det första steget av två för att inkludera och företräda intersexpersoners rättigheter. Vi föreslår en ändring av utläsningen av RFSL till Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter, och en rad av våra övriga förslag handlar om att inkludera intersexpersoners rättigheter i våra mål framöver, säger Deidre Palacios, tillförordnad vice förbundsordförande.

Förslaget om ny utläsning av RFSL behöver fattas på två efterföljande kongresser för att gå igenom.

- Vi har också ett nytt omfattande förslag till RFSL:s mål och inriktning. Här föreslår vi hur vi strategiskt vill att Sveriges hbtqi-arbete ska se ut. Regeringens nuvarande strategi från 2014 är undermålig. Vi föreslår en ny handlingsplan för hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter som ska ha tydliga mål och aktiviteter för hur målen ska uppnås. I detta nya strategiska arbete bör jämställdhetsarbetet i högre utsträckning samordnas med arbetet för hbtqi-personers rättigheter och möjligheter, fortsätter Deidre Palacios.

RFSL hade under 2017 7170 medlemmar.