Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: När arbetsgivare pratar om ”modernisera” ringer varningsklockorna

I Skövde Nyheter skriver företrädare för arbetsgivarparten Byggföretagen att man genom att utöka tidsspannet för ordinarie arbetstid får ”modernare” kollektivavtal och att det skulle göra det lättare att kombinera jobb och familjeliv. Precis som i LAS-frågan betyder ”modernisering” märkligt nog alltid en maktförskjutning till arbetsgivarnas fördel. Och arbetsgivarnas nyspråk lurar ingen längre, skriver Byggnads i ett insändarsvar.

Replik på Byggföretagen i Skaraborgs insändare:

För att tala klarspråk: Det handlar om makt. Makt över ditt arbetsschema. Ska arbetsgivarna får större frihet att bestämma när du ska komma och gå eller vill du faktiskt ha något att säga till om?

Där står konflikten i årets – och alla års – avtalsförhandlingar. Vi företräder olika intressen och det är också precis så det ska vara. Men bespara oss dimridåerna att ni vill förändra arbetstiderna för att ”göra det lättare att kombinera jobb och familjeliv”. Egenintresset ljuger aldrig.

På det temat har Byggnads däremot konkreta förslag som skulle göra just detta. Om arbetsgivarna menar allvar med sin ambition att modernisera avtalet förutsätter vi att dessa tas emot med öppna armar:

● Arbetsplatsen ska vara anpassad för både kvinnor och män.

● Gravidlön under hela ledigheten om kvinnan inte får arbeta på grund av risker för barnet.

● Föräldraledighet och vård av barn ska ge samma rätt till arbetstidsförkortning.

Vidare välkomnar vi att arbetsgivarna uppmärksammar problemen byggbranschen har med både rent kriminella aktörer och oacceptabelt många arbetsplatsolyckor.

Det är tyvärr ett välkänt faktum att fuskande företag återfinns på arbetsplatser där seriösa storbolag står som huvudentreprenörer. Det är inget anklagande – det är ett konstaterande av fakta, välkänt för alla som verkar i byggbranschen.

Även i den frågan har Byggnads ett antal väldigt konkreta förslag som alla syftar mot samma sak. Vi ska få ordning och reda i branschen och ha lika spelregler för alla.

Eller för att förklara det ur ett företagarperspektiv: Seriösa företag med kollektivavtal, fast anställda och som betalar skatt i Sverige ska helt enkelt inte bli utkonkurrerade av företag som slarvar med säkerheten, anställer arbetskraft till slavlöner och fuskar med skatten.

Vi är övertygade om att i princip alla Byggföretagens medlemsföretag skulle skriva under på det, och vara beredda på att göra nödvändiga förändringar för att nå dit.

Moderna kollektivavtal ger tryggare jobb, säkrare arbetsplatser och städar bort fuskarna från branschen. Vi hoppas att vi gemensamt kan presentera ett sådant när förhandlingarna är över.

Tomas Emanuelsson, ordförande Byggnads region Väst

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel