Egentligen skulle det varit 70 sorters kakor - för det är ju så många år Skaras hembygdsförening fyller i år, men det blev fler än så. Över 300 gästar hörsammade kallelsen och många av dem ställde sig vid bakbordet och skapade de mest utsökta småkakor för att kunna ta med och bjuda på.

– Jag har aldrig varit på ett så här stort kafferep förut, konstaterade Birgitta Rasmusson och berättade att hennes personliga rekord tidigare var 46 sorter.

Birgitta arbetade under många år i Ica:s provkök och har varit redaktör för Sju sorters kakor, en bok som har sålt i fyra miljoner exemplar. Hon blev folkkär när hon för några år sedan dök upp som domare i Hela Sverige bakar i TV4.

Hon var glad över Skara Gilles initiativ med ett stort kafferep.

– Jag blir glad åt den kraften som finns kvar. På 70- och 80-talet rustades småkaksbakandet ner och jag trodde inte att det skulle återuppstå under min livstid, men det har det gjort - det är som en dröm.

Birgitta Rasmusson kåserade över kafferepets historia och berättade många roliga anekdoter ur sitt liv. Hon passade också på att uppmana åhörarna att göra kafferepet till en högtidsstund.

– Servera kaffet i riktiga kaffekoppar med fat, inte muggar!

Traditionen kring kafferep är unik för Sverige och går tillbaka till 1700-talet. Eftersom Kråks herrgård är från samma epok hade Hanna Eklöf från Västergötlands museum passat på att komplettera inredningen med detaljer kopplade till den svarta drycken. I salongen stod det dukar för kafferep och i köket låg bönorna på spisen, redo att malas.

I entréhallen dignade borden med kakor. Silviakaka, nötrutor, Sätoftakakor, syltkakor, lavendelskorpor, pergamentskaka, kringlor, eklöv, Birgittakaka, utbudet var som sagt stort.

Birgitta Rasmusson smakade inte på alla, men många och hon valde ut fem utifrån formen, gräddningen och smakkaraktären. Upphovspersonerna - som alla var kvinnor premierades med var sitt exemplar av "Birgitta bästa", en bok som blandar recept med kafferepets historia.

– Det var ingen lätt uppgift, menade Birgitta, som berömde dagens bagare.

De som nu lyckats extra bra var Elisabeth Olsson, Maivor Nyström, Ann-Britt Molander, Ragna Bergman och Carola Törnberg.

Sedan var det dags att doppa för alla andra. Fat efter fat med kakor bars ut till borden på gräsmattan framför Kråks.

– Man blir överväldigad, det är helt otroligt, menade Ingalill Tranberg, som satt runt ett bord med flera vänner.

– Ja, man blir så nostalgisk, fortsatte Ewa Säwström. Jag tänker på min barndom.

En som är ung, men älskar kakor och som dragit med sig hela familjen till kaffekalaset var Ellen Bäckström. Birgitta Rasmusson är en idol för Ellen, som bakat syltkakor och kolasnittar.

– Jag har Birgittas bok hemma, berättade hon.

Mitt bland alla borden gick Skara GIlles ålderman Tommy Kroon och myste.

– Vi hade högt ställda förväntningar som överträffades. Stämningen är på topp, konstaterade han.

Ett löfte om en repris nästa år vill han inte riktigt ge, men medgav att det är mycket frestande.

– Nu hoppas vi på lika stor uppslutning på hembygdsmässan i Fornbyn om två veckor.