Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

REKO-ringen i Skövde har fått sin 10 000:e medlem

REKO-ringen i Skövde har nu vuxit till hela 10 000 medlemmar. Samtidigt uppmanar de sina medlemmar att fylla frysen med kött för att hjälpa de lokala bönderna. – Vi kan vara en del av lösningen, säger Victoria Svensson, en av administratörerna för REKO-ringen i Skövde.

Det är onsdag kväll och parkeringsplatsen på Billingehov har förvandlats till en marknad.

Istället för tomma parkeringsfickor och tysta skåpbilar är det nu fullt med människor som går runt mellan lokala lantbrukare och plockar bland grönsaker, hämtar ost, väljer ut korvar och fyller sina kassar med färsk mjölk.

Det är, med andra ord, utdelningsdag för REKO-ringen i Skövde.

– Nu i augusti och september så kommer vi att ha utdelningsdag varje vecka och sedan blir det nog varannan vecka. Men det är mycket producenternas behov som styr och det är viktigt att vi har ett upplägg som är så bra som möjligt för dem, säger Annika Gustafsson som tillsammans med Victoria Svensson är administratörer för REKO-ringen i Skövde.

Och det här är ju inte någon vanligt REKO-ring – utan det är Sveriges största. Nyligen passerade de 10 000 medlemmar.

– Det är coolt. Man kan säga att vi har tryckt på en hel del förfrågningar, ler Victoria.

– Sedan är det inte storleken på en ring som avgör om den är bra eller inte utan det handlar om hur aktiva kunder som finns. Men det är klart att det är häftigt att vara störst i Sverige, säger Annika.

Den 10 000:e medlemmen i Skövdes REKO-ring blev Tarja Jallby och hon var på plats på Billingehovs parkering den här onsdagskvällen.

– Jag blev rekommenderad av en kompis att gå med och tyckte att det var en superhärlig idé. Jag gillar att handla närproducerat, berättar hon.

Att hon lyckades bli den 10 000:e medlemmen gick förstås inte obemärkt förbi utan Tarja fick ta emot gåvor från alla de lokala producenterna och hade famnen full med korvar, ostar och grönsaker.

– Jag fick verkligen massor av grejor. Det ska bli spännande att se hur gårdsmjölken är, men jag ser fram emot allting. Det ska bli spännande att laga mat nu i helgen, ler Tarja.

Fler medlemmar för REKO-ringen i Skövde leder förstås till mer försäljning. Något som är extra viktigt nu efter att hettan och torkan satt det svenska lantbruket i ett väldigt utsatt läge.

REKO-ringen uppmanar nu därför sina medlemmar att fylla sina frysar med kött för att hjälpa de lokala bönderna.

– Det är ett initiativ från REKO-ringen i Uppsala. Torkan har förstört mycket av böndernas foder och många tvingas därför slakta sina djur. Slakterierna har kapacitet att slakta djuren, men det blir ett stopp i andra ändan om de inte får ut köttet. Vi konsumenter har många frysar som det går att stoppa det köttet i och då kan vi vara en del av lösningen. Vi drog igång det här idag på flera håll i landet, säger Victoria.

Två av producenterna som fanns på plats på parkeringen och sålde sina varor – grönsaker, lammkött, potatis och vinbär – var Carl och Sophie Helander som driver Helanders ekomat. De håller med om att torkan har ställt till stora problem för lantbrukare.

– Vi saknar en tredjedel av det fodret som vi behöver till vintern. Vi hoppas att det ska bli regn snart så att vi kan så en andra skörd, men oavsett vilket så kommer det att bli knapert i vinter. Vi har får och nötdjur och kommer att behöva slakta mer djur än vad vi hade tänkt. Det är förstås inte kul när man snarare hade velat öka produktionen, men det är bara att försöka anpassa sig, säger Sophie.

Vad betyder REKO-ringen för er?

– Det gör att fler upptäcker närproducerad mat och det är roligt. Det är också ett jättebra sätt att sälja våra varor på. Det här är fjärde gången vi är här nu och det är redan personer som återkommer och köper mer, så det är jättekul.

Att REKO-ringen i Skövde nu har nått upp till 10 000 medlemmar är förstås något som producenterna gläds över.

– Ju fler köpare vi får desto mer är det värt att komma hit och ju fler medlemmar de får ju fler chanser har vi att sälja våra varor. Så det är jättebra, säger Sophie.

REKO-ringen i Skövde startade i januari 2017 och har alltså växt väldigt mycket på en väldigt kort tid.

Frågan är hur högt upp det är till taket?

– Vi har inte en aning. Men alla i Skövde ska gå med. Det tycker vi, helt klart, säger Victoria och Annika.

Och de är ju redan nu på god väg dit.