Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regionen förbereder för vaccinering i januari - smittskyddsläkaren svarar: "Allt beror på mängden vaccin vi får"

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Inom Västra Götalandsregionen pågår förberedelserna för att vara redo att vaccinera mot covid-19 i januari. Nu väntar man på besked om godkända vaccin - och hur många doser som når länet.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har slagit fast att det är äldre personer, människor som befinner sig i riskgruppen samt vård- och omsorgspersonal som prioriteras när vaccinet väl är godkänt och når Sverige.

Riskgrupper ska i första hand få sina sprutor - i dagsläget är beskedet två vid olika tillfällen - på vårdcentraler och sjukhus, medan vård- och omsorgspersonal vaccineras på arbetet eller via företagshälsan. Man diskuterar också lokala lösningar med kommunerna gällande invånare i särskilda boenden.

Västra Götalandsregionen kan i dags läget bara ge vaga besked om vaccineringen. Inledningsvis ska EU godkänna vaccinet - därefter kommer beskeden om när doserna når Sverige och hur många som fördelas till respektive region. Först då kan planerna bli mer konkreta och förmedlas till medborgarna.

– Den enskilt största utmaningen i nuläget är att planera vaccination med sannolikt flera olika vacciner som vi ännu vet väldigt lite om, där sannolikt de flesta behöver ges i två-dos inom ett smalt tidsintervall. På sikt kommer kommunikationsfrågan att vara avgörande, skriver Regionen på sin hemsida.

Läs också: Regeringen delar ut miljoner till regionerna

I Västra Götaland beräknas omkring 400 000 personer tillhöra grupper som väntas prioriteras i vaccineringen. När övrig befolkning - cirka sex miljoner svenskar - kan börja vaccineras kan ingen svara på i dagsläget - men förberedelserna i regionen har redan börjat, exempelvis genom att vårdcentraler kontaktat pensionerad personal som kan behövas för att förstärka bemanningen.

Det är inte över bara för att första sprutan sticks i armen. Vi måste fortsätta följa de allmänna råden och restriktionerna tills vi ser en tydlig nedgång

Regionen håller också just nu på att upphandla en distributör som kan lagra vaccindoserna i kyl- och frysutrymmen.

Tidningen har ställt frågor om processen till Västra Götalandsregionen och fått svar av ställföreträdande smittskyddsläkare Peter Ulleryd per mejl.

Hur många personer beräknar ni i regionen kunna vaccinera per vecka när vaccinet väl är på plats och de prioriterade grupperna ska börja vaccineras? 

– Det är oklart eftersom inget vaccin blivit godkänt ännu och Västra Götalandsregionen har därmed inte heller fått veta hur många doser vaccin som kommer till oss.

Kommer vaccinationerna att ske på alla regionens vårdcentraler och sjukhus eller på utvalda verksamheter? Hur gör man i så fall det urvalet? 

– Det beror på hur många doser vaccin som skickas till Västra Götaland. Mycket av vaccinationsplaneringen av riskgrupperna utgår från den årliga influensavaccinationen som nyss genomförts i regionen.

Hur sker kallelserna till vaccination till grupperna som prioriteras? 

– Det är i dagsläget oklart och avhängigt den nationella vaccinationsplan som Folkhälsomyndigheten förmedlar när ett vaccin blivit godkänt.

Hur lång tid bedömer ni att det kan ta innan ni är redo att börja vaccinera "resten" av befolkningen, givet att vaccin finns tillgängligt? 

– Detta är också oklart. Allt beror på mängden vaccin vi får.

I vilka lokaler eller på vilka platser bedömer ni att resten av befolkningen ska vaccineras? 

– Det kommer att förmedlas när det står klart att vi får den mängd vaccindoser som räcker till resten av befolkningen i Västra Götaland.

Under fredagens presskonferens med statsministern och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson påpekade man vikten av fortsatt försiktighet, trots vaccinering:

– Det är inte över bara för att första sprutan sticks i armen. Vi måste fortsätta följa de allmänna råden och restriktionerna tills vi ser en tydlig nedgång, säger Johan Carlson.